2018. február 6. 18:46

Elképesztő összeget vesztettek az elmúlt hónapban azok, akik kriptovalutába fektettek.

A kriptoeszközök szakadatlan esése óriási összegeket vitt el csak az elmúlt hónapban a befektetőktől. A Bitcoin és társainak zuhanása miatt az egész piaci kapitalizáció 550 milliárd dollárral csökkent, vagyis ennyivel ér kevesebbet ezeknek az eszközöknek az értéke, mint egy hónappal korábban.

A Coinmarketcap.com adatai szerint január 7-én még 835 milliárd dollárt ért összességében a Bitcoin és a többi hasonló eszköz. Ma ennek töredékét, miután gyakorlatilag napról napra csökken ezek értéke. Kedden délelőtti értékek alapján a kapitalizáció 278,5 milliárdot ért. Csak az elmúlt egy hétben szinte minden kriptoeszköz értéke megfeleződött.

Csak a Bitcoin értéke egyébként 233 milliárd dollárt zuhant. Az eszköz december közepén még közel 20 ezer dollárt ért, hétfőn pedig volt olyan pillanat, amikor csupán 6000 dollárt fizettek érte. Érdekesség ugyanakkor, hogy éves bázison még mindig relatív magas hozammal büszkélkedhet a Bitcoin. A második legnagyobb értékkel bíró eszköz, az Ethereum a csúcson 1432 dollárt ért, jelenleg pedig 650 dollár körül forog. Ennél is nagyobbat esett a Ripple, amely értékének 80 százalékát veszítette el. Igaz ezek is magasabban állnak, mint egy éve.

Ugyanakkor az utóbbi időszak hírei sem azt jelezték, hogy komoly visszapattanás lenne. A napokban bevezetett dél-koreai korlátozások mellett a kínaiak is tovább szigorítottak. Ráadásul több nagy amerikai és brit bank megtiltotta ügyfeleinek, hogy hitelkártyáikkal vásároljanak Bitcoint vagy más kriptovalutát. Elemzők szerint azért a szigorúság a bankok részéről, mert attól tartanak, hogy ha a Bitcoin, vagy más kriptovaluta árfolyama esni kezd, klienseik komoly árfolyamveszteséget szenvednek el, az pedig megnöveli a rossz hitelek nagyságát a hitelkártyákon.

mfor.hu