2016. március 17. 18:55

Európa 2016-ban jelentős mértékű tőkére számíthat az ingatlanpiacon, a növekvő piacon Budapest a 10 legvonzóbb város közé került, derül ki a CBRE befektetési felméréséből.

Az ingatlanpiaci befektetések iránti érdeklődés növekedése mellett fontos változás az is, hogy a befektetők kockázati étvágya csökkent: három év után az első osztályú ingatlanok újra fontosak számukra. Tavaly a megkérdezettek 29 százaléka, idén már 41 százaléka szerint az első osztályú ingatlanok a legvonzóbb célpontok – ami részben jellemzi a befektetők aggodalmát a gazdasági kilátások iránt. A kockázatok között a világgazdaság gyengélkedése (31%) és a lokális gazdasági problémák (14%) miatt aggódnak a legtöbben.

A befektetők megosztottak voltak az elsőszámú célországokkal kapcsolatban: Németország (17%) végzett az első helyen, majd az Egyesült Királyság (15,1%), Spanyolország (10,2%), Hollandia (9,9%), Franciaország (9,2%) és Lengyelország (9,2%) következett.

A CBRE idei felmérésében a legjelentősebb fejlemény a közép- és kelet-európai régió felértékelődése volt. A tavalyi 6 százalék után a válaszadók 23 százaléka nevezte meg befektetési célpontjának a térséget, amit részben a befektetők „hozamvadászata” magyaráz: 2015 második félévében az első osztályú ingatlanok hozama Nyugat-Európában jelentőset esett, így a Közép- és Kelet-Európában elérhető hozamfelár nőtt, ami a régiót még vonzóbbá tette a piaci szereplők számára.


A városokat vizsgálva London megőrizte vezető szerepét: a befektetők 15,1 százaléka nevezte meg leginkább preferált városának, ám előnye egyre kisebb. Madrid (12,2%) a második, majd Párizs (11,6%), Berlin (10,8%), Amszterdam (7,3%), Varsó (7%) és Milánó (4,7%) következik. 2016-ban Budapest (2,9%) a nyolcadik helyen végzett, megelőzve Prágát (2,7%) és Münchent (2,4%).

Ami a "hagyományos" ingatlanszektorokat illeti, az irodák maradtak a leginkább kedveltek (37%), míg a lakóingatlanok megítélése javult a legnagyobb mértékben egy év alatt, 5-ről 12 százalékra. A fogyasztói bizalom javulása, illetve a lakossági fogyasztás emelkedése a kiskereskedelmi ingatlanokat is vonzóbbá tette: a 2015-ös 22 százalékról 2016-ra 27 százalékra nőtt az üzlethelyiségeket és bevásárlóközpontokat megnevező befektetők aránya, derül ki a CBRE befektetési felméréséből.

A hozamvadászat az alternatív befektetések területén is fontossá vált: a megkérdezettek 56 százaléka már eddig is befektetett 1-2 alternatív eszközbe, 57 százalékuk pedig aktívan keresi ezeket az ingatlanokat. A kereskedelmi adósságokat több mint 30 százalék nevezte vonzó befektetési célpontnak, és a diákszállások vonzották a legtöbb új érdeklődést – már a válaszadók 20 százaléka befektetett ebbe a szegmensbe, 13 százalékuk pedig keresi az lehetőségeket a diákszállásokba való invesztícióra.

mfor.hu