2p

A portugál államkötvények hozama a hétfői rekordszint után, komolyan veszélyeztetik az ország adóssághelyzetét - vélekedtek helyzetértékelésükben Capital Economics elemzői.

A Capital Economics közgazdászai hétfői kötvénypiaci áttekintésükben kiemelték, hogy az irányadó tízéves portugál szuverén kötvény hozama egy százalékpontot meghaladó emelkedéssel 16 százalék fölé - Portugália eurócsatlakozása óta nem mért magasságba - ugrott a hétfői londoni kereskedésben. A Capital Economics elemzői szerint jóllehet a Portugáliának nyújtott előző segélycsomagnak 2012 végéig teljes mértékben fedeznie kellene a portugál finanszírozási igényeket, ilyen kötvényhozamok mellett azonban az ország jó eséllyel újabb külső segítségre szorulhat jóval az év vége előtt.
A ház elemzői szerint Portugália - bár kevésbé eladósodott, mint Görögország - "a nem túl távoli jövőben" valószínűleg törlesztésképtelenné válik, és "valamikor 2013-ban" akár úgy is dönthet, hogy elhagyja az euróövezetet. A Capital Economics elemzői közölték, hogy ez a fejlemény most már központi előrejelzési forgatókönyvük része. A cég e forgatókönyve azzal is számol, hogy Görögország már az idén távozik a valutaunióból.

A Standard & Poor's hitelminősítő január közepén kilenc euróövezeti tagállamot minősített le, köztük Portugáliát is. Az ibériai ország szuverén adósosztályzatát az addigi "BBB mínusz"-ról két osztályzattal a már nem befektetési ajánlású "BB" szintre sorolta vissza, gyengébb kategóriába a hitelminősítő által Magyarországra érvényben tartott besorolásnál.
 
MTI 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!