3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Míg a lanyhuló lakáspiaci kereslet már a tavalyi év végi statisztikákban is megmutatkozik, a jó minőségű, kész állapot-közeli lakóingatlanok körében kevésbé érezteti hatását a válság. A kiváló elhelyezkedés, a stabil fejlesztői háttér pedig tovább növeli a lakások eladhatóságát a piacon továbbra is aktív, biztos befektetést kereső, készpénzes vásárlók körében.

A pénzügyi válság okozta hitelszűke, valamint a korábbi szinteknél magasabb törlesztő részletek strukturális változásokat váltanak ki a lakáspiacon. A lakásvásárlók körében egyre inkább nő azok csoportja, akik a megnövekedett hitelfelvételi költségeket a megvásárolt lakóingatlan értékállóságával igyekeznek hosszú távon kompenzálni. Míg sokan elhalasztják a vásárlást, vagy csak az ár alapján döntenek, ez a réteg egyre inkább a megvásárolt ingatlan várhatóan magas vagy növekvő értékére koncentrálnak. Így ezek a vevők egyre kevésbé a tervezőasztalról vásárolnak, hanem inkább az építés alatt álló lakások készültségi foka alapján döntenek.

"A vásárlók jellemzően a megtekinthető, bejárható, rövid időn belül költözhető lakások iránt érdeklődnek. Kevesen mernek a mostani helyzetben „látatlanban” ingatlant vásárolni, az a lakás eladható 2009-ben, amelyik már elkészült, vagy néhány hónapon belül beköltözhető. A projekt készültsége, az átadás közeledte, sokkal fontosabb szempont, mint valaha volt" – hangsúlyozza Baross Pál, az ING Magyarország Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója.

Kimagaslóan jó elhelyezkedés, kiváló közlekedés, megbízható, stabil fejlesztői háttér, valamint a közvetlen szomszédságban elérhető szolgáltatások – szórakozási- és sportlehetőségek, intézményi infrastruktúra – három olyan elengedhetetlen feltétel, amely a szakértő szerint szükséges ahhoz, hogy egy lakóprojekt sikeres legyen 2009-ben. Emiatt a nagy beruházók különös figyelmet fordítanak a kedvező projekthelyszíneknek. Az ING Magyarország Ingatlanfejlesztő szerint az egyik ilyen hely Újbuda, 2007-ben nem véletlenül kezdett bele a társaság a XI. kerületben a budai Skála áruház helyén épülő Allee nevű, multifunkcionális – vásárló, szórakoztató, szolgáltató, irodai és lakóegységeket magába foglaló – projektjébe, melynek része a 89 lakásból álló, modern igényeknek megfelelő Simplon Udvar.


A budapesti újlakás-piacon már évek óta tapasztalható a budai kerületek preferált helyzete mind a kínálat, mind a kereslet frontján. Ezen belül is XI. kerület, elsősorban kiváló közösségi infrastruktúrája és jó tömegközlekedési adottságai miatt az utóbbi évek legdinamikusabban fejlődő lakáspiacává vált. Több mint 130 ezer lakosával Budapest legnépesebb kerülete, ahol egyaránt találunk csendes kertvárosi területeket, és nyüzsgő, sűrűn beépített városrészeket. Újbuda az egyik legdinamikusabban fejlődő kerület a fővárosban, az átadott újépítésű lakások száma évek óta emelkedő tendenciát mutat, azonban ezek a lakások eddig többnyire a kerület külső részeiben épültek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!