2009. március 4. 04:29

Míg a lanyhuló lakáspiaci kereslet már a tavalyi év végi statisztikákban is megmutatkozik, a jó minőségű, kész állapot-közeli lakóingatlanok körében kevésbé érezteti hatását a válság. A kiváló elhelyezkedés, a stabil fejlesztői háttér pedig tovább növeli a lakások eladhatóságát a piacon továbbra is aktív, biztos befektetést kereső, készpénzes vásárlók körében.

A pénzügyi válság okozta hitelszűke, valamint a korábbi szinteknél magasabb törlesztő részletek strukturális változásokat váltanak ki a lakáspiacon. A lakásvásárlók körében egyre inkább nő azok csoportja, akik a megnövekedett hitelfelvételi költségeket a megvásárolt lakóingatlan értékállóságával igyekeznek hosszú távon kompenzálni. Míg sokan elhalasztják a vásárlást, vagy csak az ár alapján döntenek, ez a réteg egyre inkább a megvásárolt ingatlan várhatóan magas vagy növekvő értékére koncentrálnak. Így ezek a vevők egyre kevésbé a tervezőasztalról vásárolnak, hanem inkább az építés alatt álló lakások készültségi foka alapján döntenek.

"A vásárlók jellemzően a megtekinthető, bejárható, rövid időn belül költözhető lakások iránt érdeklődnek. Kevesen mernek a mostani helyzetben „látatlanban” ingatlant vásárolni, az a lakás eladható 2009-ben, amelyik már elkészült, vagy néhány hónapon belül beköltözhető. A projekt készültsége, az átadás közeledte, sokkal fontosabb szempont, mint valaha volt" – hangsúlyozza Baross Pál, az ING Magyarország Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója.

Kimagaslóan jó elhelyezkedés, kiváló közlekedés, megbízható, stabil fejlesztői háttér, valamint a közvetlen szomszédságban elérhető szolgáltatások – szórakozási- és sportlehetőségek, intézményi infrastruktúra – három olyan elengedhetetlen feltétel, amely a szakértő szerint szükséges ahhoz, hogy egy lakóprojekt sikeres legyen 2009-ben. Emiatt a nagy beruházók különös figyelmet fordítanak a kedvező projekthelyszíneknek. Az ING Magyarország Ingatlanfejlesztő szerint az egyik ilyen hely Újbuda, 2007-ben nem véletlenül kezdett bele a társaság a XI. kerületben a budai Skála áruház helyén épülő Allee nevű, multifunkcionális – vásárló, szórakoztató, szolgáltató, irodai és lakóegységeket magába foglaló – projektjébe, melynek része a 89 lakásból álló, modern igényeknek megfelelő Simplon Udvar.


A budapesti újlakás-piacon már évek óta tapasztalható a budai kerületek preferált helyzete mind a kínálat, mind a kereslet frontján. Ezen belül is XI. kerület, elsősorban kiváló közösségi infrastruktúrája és jó tömegközlekedési adottságai miatt az utóbbi évek legdinamikusabban fejlődő lakáspiacává vált. Több mint 130 ezer lakosával Budapest legnépesebb kerülete, ahol egyaránt találunk csendes kertvárosi területeket, és nyüzsgő, sűrűn beépített városrészeket. Újbuda az egyik legdinamikusabban fejlődő kerület a fővárosban, az átadott újépítésű lakások száma évek óta emelkedő tendenciát mutat, azonban ezek a lakások eddig többnyire a kerület külső részeiben épültek.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.