<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A két vezető európai jegybank közül csak az Európai Központi Bank (EKB) csökkentette 25 bázisponttal a kamatszintet, így 1 százalék lesz az eurózóna kamatszintje. A Bank of England változatlanul fél százalékon hagyta a kamatot, ahogy arra számítani lehetett.

A vártnak megfelelő döntéseket hoztak Európa vezető jegybankjai: az EKB 25 bázisponttal csökkentette a kamatot, míg a Bank of England változatlanul hagyta a rátát. Vélhetően a mostani volt az utolsó kamatcsökkentés az eurózónában, mivel korábban többször kifejezték az EKB vezetői, hogy nem kívánják 1 százalék alá vágni az alapkamatot.

Először a Bank of England hozta nyilvánosságra csütörtökön kamatdöntésének eredményét, a szigetország jegybankja a vártnak megfelelően fél százalékon tartotta a rátát. A brit központi bank a kamatdöntés után jelentette be, hogy növeli a kötvényvásárlásokat, hogy segítsen a gazdaságnak kilábalni a recesszióból. A BoE további 50 milliárd forintot ad kötvényprogramjához, ezzel összesen 125 milliárdot költenek el kötvényvásárlásra.


Háromnegyed órával később jelent meg az Európai Központi Bank kamatdöntő ülésének eredménye, az eurózóna döntéshozói sem okoztak meglepetést: 25 bázisponttal 1 százalékra mérsékelték a kamatot. Vélhetően ez volt az utolsó hasonló lépés, ugyanis azt már többször kijelentették, hogy nem akarják 1 százalék alá vágni a rátát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.