2p

Valamelyest emelkedtek a New York-i értéktőzsde főbb mutatói a hétfői zárásra. A befektetők az iraki fejleményekkel kapcsolatos ijedtség után ismét vásárolni kezdtek.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 5 ponttal, azaz 0,03 százalékkal 167781 pontra erősödött. Az S&P 500-as mutató 2 ponttal, vagyis 0,08 százalékkal 1938 pontra emelkedett. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 10 ponttal, 0,24 százalékkal 4321 pontra tornázta fel magát Délután csökkenéssel kezdtek az amerikai indexek leginkább az iraki harcok okozta aggodalom miatt. Estére megnyugodtak a kedélyek, inkább a gazdasági adatokra és a vállalati hírekre koncentráltak a befektetők.
Hétfőn a Covidien gyógyászati eszközgyártó részvényei 19,3 százalékkal erősödtek, miután riválisa, a Medtronic bejelentette, hogy felvásárolja a céget. A Williams Companies energiaipari cég papírjai 19 százalékkal drágultak, mert a vállalat bejelentett, hogy átveszi az irányítást az Access Midstream Partners vállalatban.

A makrogazdasági hírek segítették a részvényárfolyamok emelkedését. A lakásépítők országos szövetségének adatai szerint január óta nem látott szintre nőtt a bizalom a lakásépítők közt, és májusban az amerikai ipari termelés is 0,6 százalékkal bővült.

Kedden veszi kezdetét az amerikai jegybank, a Federal Reserve (Fed) kétnapos ülése, amelynek végén, azaz szerdán este a Fed nyíltpiaci bizottsága dönt az amerikai alapkamatról is. Fontos kérdés még, hogy a Fed változtat-e kötvényvásárlási programján, illetve módosítja-e a munkanélküliségi rátához és az inflációhoz kapcsolódó célszámait. A következő két napon a Fed tanácskozása lesz a legfontosabb hatással az amerikai részvénypiacokra, de komolyabb fejlemények esetén az iraki és az ukrajnai helyzet is újra felértékelődhet.
 
MTI 
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!