<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Kedden éjszaka a szlovák törvényhozásban elbukott az EFSF bővítésére vonatkozó javaslat, ám úgy tűnik ennek hátterében elsősorban az állt, hogy ez egyben bizalmi szavazás is volt a jelenlegi kormánykoalícióra. Annak bukása után várhatóan mégis megszavazzák az eurózóna stabilitását erősítő intézkedést. Így a devizapiacokon csak minimális hatása volt a tegnapi eseményeknek, sőt az EFS-bővítés elfogadás után az euró újra erősödhet.

EUR/HUF (293,50 – 296,50): Tegnap a szlovák parlamentre figyelt a világ, a monetáris unió 17 országa közül utolsóként szavaztak északi szomszédaink az EFSF mentőalap kibővítéséről. Iveta Radicova szlovák miniszterelnök bizalmi szavazássá tette az EFSF voksolást, mivel leszögezte: ha nem megy át a törvényhozáson a tervezet, akkor ő egyúttal le fog mondani. Közben érkeztek a hírek a pártoktól, hogy ellenzik-e, vagy támogatják-e a bővítést. A szlovákok huzavonája 293-ról 296-ra gyengítette a forintot az euróval szemben, a lengyeleknél, és a cseheknél is volt gyengülés, de a mértéke körülbelül feleakkora volt, mint a HUF esetében. Végül a szavazás megbukott, de ennek ellenére nem szálltak el az árfolyamok, mert az ellenzékben ülő pártok egy része ígéretet tett arra, hogy a második szavazáson már meg fogják szavazni a European Financial Stability Facility, tehát az EFSF-alap bővítését. Az ellenzéknek csupán az volt a célja, hogy a Radicova-kormány megbukjon. A mai nap egyelőre enyhe forintgyengülést mutat, 295-ről 296 fölé emelkedett az euró / forint árfolyama.

EUR/USD (1,3600 – 1,3700): Tegnap az EU-IMF-ECB úgynevezett trojkája meglehetősen pozitívan nyilatkozott az eddigi görög megszorító intézkedések hatékonyságáról. Ennek eredményeképpen a késleltetett 8 milliárd eurós refinanszírozási részletet nagy valószínűséggel utalni fogják. Ma José-Manuel Barroso bemutatja az uniós bankok feltőkésítésének a tervét, ami várhatóan az EUR/USD árfolyamát emelkedésre bírhatja, akár az 1,37-es szintet is újra tesztelheti az árfolyam. Az újabb szlovák szavazásra várhatóan még ezen a héten sor kerül, lesz pénzintézeti rekapitalizációs program, így most elvileg az euró erősödésre lenne ítélve, de ez az erősödés véleményünk szerint moderált maradhat, mert a görög csőd feltételei még mindig csak a vita tárgyát képezik, nem tudunk ez ügyben semmilyen előremutató konkrétumot.

CHF/HUF (236,50 – 239,50): Újra 1,24-nél jár az EUR/CHF, gyengülget tehát a frank az euróval szemben, míg az EUR/ HUF kurzusa 295-nél stagnál, így a CHF/HUF keresztárfolyam 237,50 és 238,50 között ingadozik.
 
mfor.hu 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.