2011. október 12. 07:58

Kedden éjszaka a szlovák törvényhozásban elbukott az EFSF bővítésére vonatkozó javaslat, ám úgy tűnik ennek hátterében elsősorban az állt, hogy ez egyben bizalmi szavazás is volt a jelenlegi kormánykoalícióra. Annak bukása után várhatóan mégis megszavazzák az eurózóna stabilitását erősítő intézkedést. Így a devizapiacokon csak minimális hatása volt a tegnapi eseményeknek, sőt az EFS-bővítés elfogadás után az euró újra erősödhet.

EUR/HUF (293,50 – 296,50): Tegnap a szlovák parlamentre figyelt a világ, a monetáris unió 17 országa közül utolsóként szavaztak északi szomszédaink az EFSF mentőalap kibővítéséről. Iveta Radicova szlovák miniszterelnök bizalmi szavazássá tette az EFSF voksolást, mivel leszögezte: ha nem megy át a törvényhozáson a tervezet, akkor ő egyúttal le fog mondani. Közben érkeztek a hírek a pártoktól, hogy ellenzik-e, vagy támogatják-e a bővítést. A szlovákok huzavonája 293-ról 296-ra gyengítette a forintot az euróval szemben, a lengyeleknél, és a cseheknél is volt gyengülés, de a mértéke körülbelül feleakkora volt, mint a HUF esetében. Végül a szavazás megbukott, de ennek ellenére nem szálltak el az árfolyamok, mert az ellenzékben ülő pártok egy része ígéretet tett arra, hogy a második szavazáson már meg fogják szavazni a European Financial Stability Facility, tehát az EFSF-alap bővítését. Az ellenzéknek csupán az volt a célja, hogy a Radicova-kormány megbukjon. A mai nap egyelőre enyhe forintgyengülést mutat, 295-ről 296 fölé emelkedett az euró / forint árfolyama.

EUR/USD (1,3600 – 1,3700): Tegnap az EU-IMF-ECB úgynevezett trojkája meglehetősen pozitívan nyilatkozott az eddigi görög megszorító intézkedések hatékonyságáról. Ennek eredményeképpen a késleltetett 8 milliárd eurós refinanszírozási részletet nagy valószínűséggel utalni fogják. Ma José-Manuel Barroso bemutatja az uniós bankok feltőkésítésének a tervét, ami várhatóan az EUR/USD árfolyamát emelkedésre bírhatja, akár az 1,37-es szintet is újra tesztelheti az árfolyam. Az újabb szlovák szavazásra várhatóan még ezen a héten sor kerül, lesz pénzintézeti rekapitalizációs program, így most elvileg az euró erősödésre lenne ítélve, de ez az erősödés véleményünk szerint moderált maradhat, mert a görög csőd feltételei még mindig csak a vita tárgyát képezik, nem tudunk ez ügyben semmilyen előremutató konkrétumot.

CHF/HUF (236,50 – 239,50): Újra 1,24-nél jár az EUR/CHF, gyengülget tehát a frank az euróval szemben, míg az EUR/ HUF kurzusa 295-nél stagnál, így a CHF/HUF keresztárfolyam 237,50 és 238,50 között ingadozik.
 
mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.