TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Egy kb. egy héttel ezelőtti postban azt néztük meg, milyen típusú családi házakat keresnek a vevők a fővárosi ingatlanpiacon, és milyeneket kevésbé. Érdekes, hogy míg vannak városrészek, ahol az emberek hallani sem akarnak az ikerházról, a Wekerlén ez a fajta háztípus kifejezetten keresett. Persze ha családi házról beszélünk, az embernek óhatatlanul az jut eszébe, hogy az - főleg a fővárosban - drága. Ez nagyjából így is van, de azért vannak kivételek...

Egy kb. egy héttel azt néztük meg, milyen típusú családi házakat keresnek a vevők a fővárosi ingatlanpiacon, és milyeneket kevésbé. Érdekes, hogy míg vannak városrészek, ahol az emberek hallani sem akarnak az ikerházról, a Wekerlén ez a fajta háztípus kifejezetten keresett. Persze ha családi házról beszélünk, az embernek óhatatlanul az jut eszébe, hogy az - főleg a fővárosban - drága. Ez nagyjából így is van, de azért vannak kivételek...

Nézzük meg, hogy milyen típusú családi házat lehet vásárolni néhány mintának tekinthető összegből:

Családi házak árszínvonala a főváros kerületeiben

7 millió forint: mivel ennyiért még egy társasházi lakást sem igen kapni a fővárosban, túlzott igényeink nem lehetnek, de tény és való, hogy ennél kevesebb pénzért is van családi ház a kínálatban: 30 négyzetméter körüli házikót kaphatunk, kompromisszumra kényszerítő környéken a XIX. kerületben, de akár választhatunk hasonló méretű – totálisan felújítandó – ingatlant is a XXII. kerületben.

15 millió forint: még mindig csak a pesti oldal külső kerületeiben tudunk ennyiért válogatni, azonban az elérhető négyzetméter már növekszik, ideális esetben 60 is lehet. Konkrét példánkban egy pontosan 15 millió forintért kínált ház 50 négyzetméterrel rendelkezik, azaz négyzetméterára 300.000 forint, Kispesten. Még ennyit sem kel fizetni egy másik ingatlanért, ami már több, mint 61 négyzetméteres, azonban egy több házból álló, egy udvart körülölelő komplexum része – a XIX. kerületben.

25 millió forint: ha ekkora összeget szán valaki a vásárlásra, akkor már kicsit igényesebb és szélesebb kínálatból válogathat, de természetesen még mindig messze vagyunk a luxusszínvonaltól, ugyanakkor kis szerencsével már Budán is vásárolhatunk: a III. kerületben 61 négyzetmétert kapunk – ráadásul csak 18 millió forintért. Persze úszómedencére is szaunára ne számítsunk, és a kerület külső részén fekvő ingatlanhoz a vizet is be kell majd vezettetnünk. Lényegesen jobb ajánlatokat találhatunk a pesti oldalon: nem lehetetlen a 100 vagy annál több négyzetméternyi lakóterület megvásárlása sem. Például Zuglóban 22.5 millió forintért az úgynevezett zöldövezetben 70 négyzetméteres házat vásárolhatunk, noha elég forgalmas helyen található. Pesterzsébeten egy nem a legújabb, de részben felújított, csendes helyen lévő, 125 négyzetméteres, kétszintes házért 24 millió forintot kérnek.

40 millió forint-ért már bátrabban a kalandozhatunk Budán is, főleg a III. és XI., de akár a II. kerület egyes részein is. Csillaghegyen mindjárt két épületet is meg lehet vásárolni, melyek össz-alapterülete 142 négyzetméteres, ráadásul az egyik nemrég lett felújítva – ugyanakkor a helyi szakemberek inkább az 1200 négyzetméteres telekben látják a nagyobb értéket. Üröm közelében pedig 300 négyzetméteres, a 80-as évek legvégén épült családi ház várja új gazdáját, 42 millió forintért. Ha áttekintünk a pesti oldalra, nem lehet nem észrevenni azt az újpesti (hangulatos, felújított részen található) két generációs, 6 szobás, 230 négyzetméteres családi házat, melyet pontosan 40 millió forintért kínálnak, tágas kerttel. A dél-pesti külső kerületekben ezért az összegért már bőséges, minőségi kínálatból lehet válogatni, elég például azt a Duna House kínálatában szereplő, 10 szobás, 3 generációs, kellemes környezetben Pesterzsébeten elhelyezkedő házat említeni, melynek ára szintén pontosan 40 millió.

75 millió forint: ebben a kategóriában már dominánsabbak a budai ingatlanok, 2-300 négyzetméteres, jellemzően jó kialakítású és viszonylag kedvező elhelyezkedésű családi házakat kaphatunk, egyre gyakrabban tűnik fel az úszómedence és a szauna – példának okáért a II/A kerületben 200 négyzetméteres, szép kilátással rendelkező ingatlant lehet vásárolni pontosan ennyiért, de a Római part környékén is hozzá lehet jutni ennyi pénzért több, mint 215 négyzetméterhez. Hűvösvölgyben és a Rózsadombon is van már miből válogatni ennyiért.

Természetesen ennél sokkal drágábban is kaphatunk családi házat, a Hűvösvölgyben közel 1000 négyzetméteres, uszodával és egyéb extrákkal rendelkező ingatlant vásárolhatunk meg, közel 400 millió forintért.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.