2014. február 18. 15:28

A befektetési alapok nagy aranykészleteket dobtak piacra tavaly, ami áresést idézett elő, ennek következtében viszont megnőtt a fogyasztói kereslet, és idén megszilárdul a piac - áll az Arany Világtanács (WGC) kedden közétett felmérésében.

A tőzsdén jegyzett, aranybefektetésekben érdekelt alapok (ETF) 2013-ban 881 tonnával csökkentették fizikai készleteiket, ami az utóbbi 32 év legnagyobb áresését váltotta ki. Az olcsóbb fém iránt azonban megnőtt a magánfogyasztók érdeklődése, a teljes kereslet 15 százalékkal csökkent ugyan, de ezen belül az ékszerek, érmék és a rúdarany iránti kereslet 21 százalékkal 3863 tonnás csúcsra emelkedett - írja a szakmai szervezet jelentése.

Különösen erőteljesen bővült a kínai piac, az ékszerarany iránt 29 százalékkal, az érmék és a rúdarany iránt pedig 38 százalékkal nőtt a kereslet, és a teljes felhasználás elérte az 1066 tonnát. Ezzel Kína Indiát megelőzve a világ legnagyobb aranyfelhasználójává lépett elő, és a WGC szerint a stabilan magas kínai kereslet is hozzájárul a piac stabilizálódásához.

A WGC felhívja a figyelmet, hogy Indiában a rekord magasságú importilleték és az aranybevitelt korlátozó egyéb intézkedések miatt virágzik a csempészet, és a 975 tonnás teljes felhasználáson belül a 150-200 tonnát is elérheti.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.