5p

Lassan lezajlik a gyorsjelentési szezon, és egyet el lehet mondani: az amerikai tőzsdék történelmük legrosszabb jelentésszezonját élik meg. Vessünk egy pillantást az alábbi ábrára, és minden világos lesz.


Természetesen a nagy veszteségek a bankok leírásával együtt értendőek, ezek kivétele az elemzésből azonban értelmetlen lenne, hiszen ekkor egy olyan statisztikai mintát kapnánk, melynek kevés köze van a gazdasági történésekhez. Nyugodjunk csak bele, ezek tényleg ócska számok.

Az embernek az az érzése, hogy a rossz hírek csak egyre jönnek. De már vagy másfél éve. Lassan másfél éve tetőztek az USA részvénypiacok, amikor az S&P meg a Dow már hanyatlott, a Nasdaq kiment még októberben (2007) egy új csúcsra. Tegnap, egy tipikus "vedd a híresztelést, és add a tényt" (tudom, nem egy tuti magyar fordítás) eseményt láttunk, amikor is a befektetők a korábbi napok pozitív várakozásait a mentőcsomagról, melyek beépültek az árakba, most kiárazták. Ide, oda. Yoyo. Már írtuk. 800 körül venni az S&P-t, 865 felett adni. Ez jól bevált eddig, de vajon meddig tartanak a korábbi minimumok. Lehet még tudnak (bár ki tudja), hiszen sok részvényben az árakban egyre nagyobb szintre jut az adott cég készpénzállományának aránya.

Ez Japánra is igaz, ahol is a piac agyon van shortolva, és sok cég a készpénzállománya 30 százalékán pörög. Nézzük meg olyan cégek részvényét, mint a Hitachi vagy a Toshiba. Elszörnyülködünk a látványtól. A Toshiba még azzal is küzd, hogy rekord mennyiségű az elhatárolt eszközei állománya a mérlegben, melyet ha nem tud realizálni, akkor le kell írnia. Ezzel tovább csökkentve a részvényesi értéket, és könnyen lehet csődproblémája is, ha a rövid távú adósságát nem tudja továbbgörgetni. Mondjuk nem is a legjobb piacon vannak ezek a cégek. A memóriaárak zuhannak. Emlékszem, amikor még egy 160GB-os külső háttértárolót (remélem így nevezik) még 150EUR-ért vettem négy éve, most 1000GB-ot vágnak hozzád már 99EUR-ért. Ez brutális, csináljon a cég így még profitot. Ez is mind Greenspan és a sok jegybank hibája, akik NEGATÍV reál kamatokat engedtek meg, ezzel olyan méretű kapacitásbővülést hoztak létre, melyet csak hitelre adott árukkal lehetett fenntartani. Egy mondatban a mostani válság összefoglalva. Visszatérve a chip és a memória szektorra, sok árfolyam néz ki hasonlóan: az STMicro, az Infineon vagy a Quimonda. Az AMD-ről nem is beszélve. EL KELL TŰNNIE egy pár cégnek sok iparágban. Sokszor hangoztattuk már itt ezt hónapok óta, de NINCS egyszerű megoldás. Ez a gazdaság, élet rendje. Minél hamarabb, annál jobb. Ezért adok igazat ebben Jim Rogersnek: ezek a csomagok, ha nem járul hozzá más, akkor csak kitolják a válságot, és rosszabbá teszik.

A franciák meg jönnek a 6 milliárdos autó-gyári mentőcsomaggal. Olyan nevetséges ez. Ezt ahhoz kötve, hogy a cégek nem bocsáthatnak el embereket Franciaországban. Mi ez kérem? Little Napoleon II. ismét a nyeregben? Demagógia magas fokon. Mond, amit a nép hallani akar. Sajnos. Úgy látszik a technológia igen, de a politika, a problémákra adott válaszok, és a tömeggondolkodás nem változott meg az évek folyamán. És akkor mit mondjon más ország állampolgára erre: ok a Peugeot elbocsát nálunk embert, ezért nem veszek Peugot-t. Protekcionizmus. Ezt kiáltotta Obama is a szélbe, de aztán szépen visszakozott, amikor néhány értelmes közgazdász felhomályosította a buta, rövidlátó tanácsadói véleményét kikiáltó elnöknek, hogy jobban teszi, ha nem feszegeti a témát. Most már ő is az ellen van. Hiába, fiatal még a székben, egy pár baki belefér. Bár, nem olyan világot élünk, amely nagyon megengedné a bakikat. Nagy kérdés ez az USA-ban, hogy a sok demokrata szakszervezetis, akiknek nagy szerepe volt Obama nyerésében, szóval a szélsőséges nézeteket mennyire lehet majd visszanyomni. Mert ha nem, akkor tényleg depresszió, bár az IMF szerint már most is az van. Lehet. Nem ellenkezek vele. Csak sokan még nem érzik. Még van munka, bár lehet, csak 4 napot dolgozunk. De még a hard-core hatás nincs meg. Reméljük, nem is lesz az jelentős.

Továbbra is jó, hogy a vállalati kötvény piac működik akadozva bár, a cégek újrafinanszírozzák magukat rekord tempóban. A bankközi kamatok is lejöttek, de szerintem ezek csak olyan kirakatszámok, maga a bankközi hitelezés még nem igazán indult meg.


A részvények oldalaznak, és nem tudom meddig még. Már unom is. Igazi trend nincs, ez olyan kereskedős piac, ha van valamin 10-15 százalékod, add el és örülj, mert ha nem, akkor könnyen lehet, lemegy a bekerülési árad alá. Velem is megtörtént mostanában. Sok a „ha”, a „talán”. Ez természetes is. Egyik válság sem olyan, mint a korábbi. Ezért nem lehet chartokat a 30-as évekből hozni, és a mostanira tenni – mint az minap láttam – és azt mondani, május 28-án idén lesz a részvénypiac mélypontja: innen 40 százalékkal lejjebb. Ehhez nézzük meg a tőzsdeindexek összetételét. A Dow annyira el van tolva - nem cseréltek benne tagokat - , hogy ott az IBM, Chevron, Exxon mondja meg szinte mizújs. Ezekre elég figyelni.

Nagyjából ennyi. Nézzük, tart-e és meddig a sáv, és ne feledjük a jó öreg nyersanyagokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!