3p

Néhány nap alatt 25 százalékot zuhant a virtuális fizetőeszköz, igaz így is óriási éves növekedést könyvelhet el.

Ismét nagyon erősen rángatják a legismertebb virtuális fizetőeszköz árfolyamát, a Bitcoin ugyanis néhány nap alatt 25 százalékkal zuhantak a múlt héten, hogy aztán a hét első napján ismét 14 százalékkal ugorjon meg. A Bitcoin a múlt héten 6000 dollár alá csökkent, azt követően, hogy röviddel korábban rekordot jelentő szinten, 7900 dolláron tetőzött.


Az esést egyesek azzal magyarázták, hogy a Bitcoin esetében töröltek egy szoftverfrissítést. Ez nagyjából megduplázta volna a hálózat feldolgozási kapacitását, vagy a hálózat által kezelt bitcoin tranzakciók számát. Azonban hiába készítették el fejlesztők az upgrade-et, a Bitcoin fő fejlesztőinek csoportja ellenezte a frissítést. A fejlesztések elmaradása mellett izgalmas kérdés volt a közeljövőben elinduló határidős derivatív termék is. A szakértők szerint az egyébként is extrém nagy kilengésekre képes Bitcoin esetében ez a termék tovább növelné a volatilitást, amelynek fedezésére jelenleg nincs megfelelő piaci termék. Eközben többen attól tartanak, hogy a gyorsan fújódó lufi kidurranását vizionáló szakértők nem alaptalanul hangoztatják a kockázatokat.

Azt ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a Bitcoin a múlt heti zuhanás ellenére is remek időszakot tudhat maga mögött. A fizetőeszköz idén 500 százalékkal erősödött, a piaci kapitalizációja pedig meghaladja a 100 milliárd dollárt.


Meg kell jegyezni, hogy az elmúlt időszakban a Bitcoin produkált ilyen mértékű beszakadásokat, ám a befektetők nem estek pánikba, és néhány nap esést követően elkezdték ismét vásárolni a kriptodevizát. Így a szeptember elejei 30 százalékos zuhanás sem volt tartós, pedig többen vélték úgy, hogy kisiklik a kriptopénz, amiatt, hogy a kínaiak betiltották a kriptopénzek kereskedelmi platformjait. Ennek ellenére néhány nap után új csúcsra ugrott akkor is a Bitcoin.

Magyarország Bitcoin nagyhatalom?

Forint és euro bankjegyek befogadására és kiadására is alkalmas Bitcoin ATM-et avattak fel Mosonmagyaróvár belvárosában, egy bankfiókban. Az automata a bankfüggetlen számlavezetési és egyéb virtuális pénzügyi szolgáltatásokat kínáló VirPay pénteken felavatott kirendeltségébe került. 

Noha a szakértők véleménye meglehetősen eltérő a Bitcoin jövőjét illetően, hiszen a pesszimisták szerint ez egy szofisztikált pilótajáték, míg az optimisták szerint olyan forradalom zajlik, mint mikor az aranyat felváltotta a papírpénz. Éppen ezért hihetetlenül széles sávban szór a Bitcoin várható árfolyamára vonatkozó becslés.

Az ugyanakkor a további emelkedést vetíti előre, hogy komoly vételi érdeklődés van a kriptoeszközök iránt. Egy, a napokban közölt felmérés szerint, amelyet Blockchain Capital kockázati tőketársaság készített, jelenleg az amerikai lakosság 2 százaléka rendelkezik valamilyen fajta kriptopénzzel. Azonban a fiatalabb generáció sokkal nagyobb bizalommal van a Bitcoin iránt, mint az idősebb, és jelentős arányban vásárolnának ilyen pénzügyi eszközt.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!