2007. június 20. 12:54

Szerdai lapszemle: csepeli lakóparkkal, szingapúri ingatlanárakkal csökkenő építőipar teljesítménnyel és dráguló építkezéssel.

A Népszabadság beszámolója szerint miközben számos zöldszervezet és kétezer lakó is tilatkozik a csepeli Királyerdőbe tervezett lakópark ellen, ám az építkezés mégis elindulhat. A cikkből kiderül, az egykori napközis tábor területére tervezett 180 lakásos, hatszintes lakópark ügyében várhatóan a bíróság hozza meg a végső döntést. A probléma súlyosságát jelzi, hogy Tóth Mihály, a városrész szocialista polgármestere keddre rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze. (A Fidesz és a KDNP a beruházást ellenző kétezer lakó mellé állt.)
Tovább a cikkre

Áprilisban az útépítések visszaesése miatt csökkent a hazai építőipar kibocsátása, de jelentősen szűkült az új megrendelések állománya is. Az ellenzéki politikus a kormányt okolja, míg az Angyalföldi Lakásépítő vezetője szerint élénkülés tapasztalható a fővárosi lakás- és irodapiacon. A KSH által közölt adatokból kiderül, az építőipari árindex az elmúlt szűk egy évben szinte minden hónapban 7-9 százalék közötti éves drágulási ütemet jelzett, ami - kivéve az idei hónapokat - rendre jócskán meghaladta az infláció mértékét. A tempós építőipari drágulást Illy Péter, az Angyalföldi Lakásépítő Zrt. vezérigazgatója több tényezővel magyarázta. Átszűrődik az infláció egy része, másfelől pedig az alapanyagok - műanyagok, réz, betonacél, cement, stb. - ára a világpiaci tendenciákat követve jelentősen emelkedett. A drágulás irányába hatottak továbbá azok a vezérigazgató által egyébként dícséretesnek mondott kormányzati intézkedések is, amelyek a foglalkoztatás fehérítését célozták, hiszen ezek nyomán most a korábbiaknál többen dolgoznak bejelentve, illetve a bejelentett bér is magasabb lett. Illy Péter hozzátette: az, hogy tavaly sok, a nagy cégeknél költséghatékonyabban, alacsonyabb árakon dolgozó közepes hazai építőipari cég ment tönkre, szintén érezteti hatását. Sok beruházó ugyanis immár a tekintélyesebb múltú, erős finanszírozási háttérrel rendelkező, megbízhatóbbnak tartott, nagy cégeket bíz meg a kivitelezéssel, s inkább elfogadja a magasabb árat, mintsem vállalja a kockázatot, hogy az időközben becsődölő vállalkozás levonuljon az építkezésről.
Bővebben

Óriási lehetőségeket rejt magában a szingapúri ingatlanpiac, mely a jelek szerint beváltja a hozzáfűzött reményeket: 2007. első három hónapjában 4,8 százalékos áremelkedést regisztráltak és év végéig további 20,2 százalékos árszínvonal emelkedést várnak az elemzők. A szárnyalás hátterében minden bizonnyal a lakosok számának emelkedése, vagyis az erős ütemben növekvő kereslet áll, amely az elemzők szerint még közel 10-15 éven keresztül motorja lehet az ázsiai városállam ingatlanpiacának. A jelenleg 4,5 millió lakossal rendelkező Szingapúr ugyanis az előrejelzések szerint alig több mint egy évtizeden belül 6,5 millió állampolgárral rendelkezik majd.
A teljes cikk

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.