TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Szerdai lapszemle: csepeli lakóparkkal, szingapúri ingatlanárakkal csökkenő építőipar teljesítménnyel és dráguló építkezéssel.

A Népszabadság beszámolója szerint miközben számos zöldszervezet és kétezer lakó is tilatkozik a csepeli Királyerdőbe tervezett lakópark ellen, ám az építkezés mégis elindulhat. A cikkből kiderül, az egykori napközis tábor területére tervezett 180 lakásos, hatszintes lakópark ügyében várhatóan a bíróság hozza meg a végső döntést. A probléma súlyosságát jelzi, hogy Tóth Mihály, a városrész szocialista polgármestere keddre rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze. (A Fidesz és a KDNP a beruházást ellenző kétezer lakó mellé állt.)
Tovább a cikkre

Áprilisban az útépítések visszaesése miatt csökkent a hazai építőipar kibocsátása, de jelentősen szűkült az új megrendelések állománya is. Az ellenzéki politikus a kormányt okolja, míg az Angyalföldi Lakásépítő vezetője szerint élénkülés tapasztalható a fővárosi lakás- és irodapiacon. A KSH által közölt adatokból kiderül, az építőipari árindex az elmúlt szűk egy évben szinte minden hónapban 7-9 százalék közötti éves drágulási ütemet jelzett, ami - kivéve az idei hónapokat - rendre jócskán meghaladta az infláció mértékét. A tempós építőipari drágulást Illy Péter, az Angyalföldi Lakásépítő Zrt. vezérigazgatója több tényezővel magyarázta. Átszűrődik az infláció egy része, másfelől pedig az alapanyagok - műanyagok, réz, betonacél, cement, stb. - ára a világpiaci tendenciákat követve jelentősen emelkedett. A drágulás irányába hatottak továbbá azok a vezérigazgató által egyébként dícséretesnek mondott kormányzati intézkedések is, amelyek a foglalkoztatás fehérítését célozták, hiszen ezek nyomán most a korábbiaknál többen dolgoznak bejelentve, illetve a bejelentett bér is magasabb lett. Illy Péter hozzátette: az, hogy tavaly sok, a nagy cégeknél költséghatékonyabban, alacsonyabb árakon dolgozó közepes hazai építőipari cég ment tönkre, szintén érezteti hatását. Sok beruházó ugyanis immár a tekintélyesebb múltú, erős finanszírozási háttérrel rendelkező, megbízhatóbbnak tartott, nagy cégeket bíz meg a kivitelezéssel, s inkább elfogadja a magasabb árat, mintsem vállalja a kockázatot, hogy az időközben becsődölő vállalkozás levonuljon az építkezésről.
Bővebben

Óriási lehetőségeket rejt magában a szingapúri ingatlanpiac, mely a jelek szerint beváltja a hozzáfűzött reményeket: 2007. első három hónapjában 4,8 százalékos áremelkedést regisztráltak és év végéig további 20,2 százalékos árszínvonal emelkedést várnak az elemzők. A szárnyalás hátterében minden bizonnyal a lakosok számának emelkedése, vagyis az erős ütemben növekvő kereslet áll, amely az elemzők szerint még közel 10-15 éven keresztül motorja lehet az ázsiai városállam ingatlanpiacának. A jelenleg 4,5 millió lakossal rendelkező Szingapúr ugyanis az előrejelzések szerint alig több mint egy évtizeden belül 6,5 millió állampolgárral rendelkezik majd.
A teljes cikk

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.