2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A januári építésügyi statisztikai adatokból kiolvasható, hogy a lakásépítés drasztikus visszaesése várható, jövőre újra 20 ezer alá eshet az új lakások száma - állítja az MTI-hez eljuttatott közleményében a Társaság a Lakásépítésért Egyesület.

A lakásépítés a KSH adatsoraiban az "épületek építése" ágazatban jelenik meg. Idén januárban - az egy évvel korábbihoz képest - itt 30 százalékos a termelés visszaesése, míg eme ágazat szerződésállomány mindössze fele a tavalyinak. Drasztikusan visszaesett az építési engedélyek száma is. Az egyesület ebből következtet arra, hogy az idén 20-30 ezer lakás épül, míg jövőre az épített lakások száma alulmúlhatja az 1999-es mélypontot, amikor először esett 20 ezer alá.


A közlemény kifogásolja azt is, hogy az 1800 milliárd forintból - ennyi értéket kell 2012-ig létrehoznia uniós forrásból az építőiparnak - nem jut lakásépítésre. A Társaság a Lakásépítésért Egyesület a nagy építőanyag gyártókat és forgalmazókat fogja össze, ezért sürgeti a lakásépítést.

Maráczi Zsolt ügyvezető elnök az MTI-nek elmondta, hogy az építőiparban tevékenykedő fél milliós létszámból mintegy 120 ezren dolgoznak lakásépítéseken, így az ő munkahelyeik is veszélyben vannak. Megoldás lehetne az állami bérlakásépítés elindítása, amit évek óta szorgalmaz az egyesület - mondta az ügyvezető elnök.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!