3p

Hétfő reggel tette közzé tájékoztatóját romániai projektjeinek aktuális állásáról az E-Star. A cég bejelentette, hogy Zilahon beszünteti tevékenységét, a marosvásárhelyi önkormányzatot pedig felszólította, hogy teljesítse a szerződésben vállalt kötelezettségeit.

"A Társaság marosvásárhelyi leányvállalata, az E-Star Mures Energy S.A. többszöri sikertelen egyeztetés követően felszólította Marosvásárhely Megyei Jogú Város önkormányzatát, hogy tegyen eleget koncessziós szerződésben vállalt kötelezettségeinek" - olvasható a tőzsde honlapján megjelent tájékoztatóban. A cég szerint a város 17 ezer fogyasztót és évi 100 ezer Gcal hőmennyiséget vállalt, ehelyett azonban csak mintegy 6000 végfogyasztót és 30 ezer Gcal-t értékesítő rendszert adott át koncesszióba a társaság részére. Emellett az önkormányzat a tevékenység ellátásához szükséges javakat nem tehermentesen bocsátotta rendelkezésre, nem tett eleget az engedélyezésekkel kapcsolatosan vállalt kötelezettségeinek, nem biztosította a szerződés időtartama alatt az Egységes Fűtési Zónát, nem tett eleget azon kötelezettségvállalásának, miszerint biztosítja, egy közintézmény sem válik le a távhőrendszerről, nem tett eleget a távhőellátással kapcsolatos jogszabálysértések szankcionálásával összefüggő kötelezettségeinek, nem fizette meg maradéktalanul a hőenergia támogatást - sorolja a kifogásokat az E-Star.

"A fenti szerződésszegésekre tekintettel –amennyiben a felek közti tárgyalások a felszólítást követően sem vezetnek rövid úton eredményre -, a társaság a szerződés felmondására és azzal kapcsolatos igényének bírósági úton történő érvényesítésére kényszerül. A marosvásárhelyi projekten az elmúlt két évben az E-Star csoport évi 1 millió eurót meghaladó veszteséget szenved el üzemi szinten, valamint a koncesszióért 2 millió euró díjat fizetett" - emelik ki.

A Társaság döntött a zilahi projektjének megszüntetéséről - jelentette be a cég hétfő reggel. Az E-Star által a zilahi projekt gazdaságossá tételére tett javaslatait az önkormányzat visszautasította, így nincs lehetőség a projekt gazdaságossá tételére. Az ipari zóna energetikai projektjeivel kapcsolatban az E-Star továbbra is tárgyalásokat folytat. A fentiekre tekintettel a zilahi operáció teljes leépítését követően a társaság a szerződést felmondja illetőleg az önkormányzat részére értékesíti azt.

A gyergyószentmiklósi projekt további fejlesztése valósul meg az idei évben. A társaság felmérése szerint a távfűtés fogyasztóinak csupán negyede veszi igénybe a használati melegvíz-szolgáltatást. Ennek a szolgáltatásnak bővítésében, kivitelezésében és finanszírozásában is jelentős szerepet vállal az E-Star. Ezen kívül saját fatelep, fahulladék feldolgozó bázis épül az idei évben.

"Emlékeztetőül: az E-Star a meghirdetett projekt felülvizsgálatot követően leépíti azon projektjeit, amelyek negatív készpénz termelő képességgel rendelkeznek. Ennek keretében került górcső alá a két romániai projekt" - olvasható a tájékoztatóban.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!