<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Hétfő reggel tette közzé tájékoztatóját romániai projektjeinek aktuális állásáról az E-Star. A cég bejelentette, hogy Zilahon beszünteti tevékenységét, a marosvásárhelyi önkormányzatot pedig felszólította, hogy teljesítse a szerződésben vállalt kötelezettségeit.

"A Társaság marosvásárhelyi leányvállalata, az E-Star Mures Energy S.A. többszöri sikertelen egyeztetés követően felszólította Marosvásárhely Megyei Jogú Város önkormányzatát, hogy tegyen eleget koncessziós szerződésben vállalt kötelezettségeinek" - olvasható a tőzsde honlapján megjelent tájékoztatóban. A cég szerint a város 17 ezer fogyasztót és évi 100 ezer Gcal hőmennyiséget vállalt, ehelyett azonban csak mintegy 6000 végfogyasztót és 30 ezer Gcal-t értékesítő rendszert adott át koncesszióba a társaság részére. Emellett az önkormányzat a tevékenység ellátásához szükséges javakat nem tehermentesen bocsátotta rendelkezésre, nem tett eleget az engedélyezésekkel kapcsolatosan vállalt kötelezettségeinek, nem biztosította a szerződés időtartama alatt az Egységes Fűtési Zónát, nem tett eleget azon kötelezettségvállalásának, miszerint biztosítja, egy közintézmény sem válik le a távhőrendszerről, nem tett eleget a távhőellátással kapcsolatos jogszabálysértések szankcionálásával összefüggő kötelezettségeinek, nem fizette meg maradéktalanul a hőenergia támogatást - sorolja a kifogásokat az E-Star.

"A fenti szerződésszegésekre tekintettel –amennyiben a felek közti tárgyalások a felszólítást követően sem vezetnek rövid úton eredményre -, a társaság a szerződés felmondására és azzal kapcsolatos igényének bírósági úton történő érvényesítésére kényszerül. A marosvásárhelyi projekten az elmúlt két évben az E-Star csoport évi 1 millió eurót meghaladó veszteséget szenved el üzemi szinten, valamint a koncesszióért 2 millió euró díjat fizetett" - emelik ki.

A Társaság döntött a zilahi projektjének megszüntetéséről - jelentette be a cég hétfő reggel. Az E-Star által a zilahi projekt gazdaságossá tételére tett javaslatait az önkormányzat visszautasította, így nincs lehetőség a projekt gazdaságossá tételére. Az ipari zóna energetikai projektjeivel kapcsolatban az E-Star továbbra is tárgyalásokat folytat. A fentiekre tekintettel a zilahi operáció teljes leépítését követően a társaság a szerződést felmondja illetőleg az önkormányzat részére értékesíti azt.

A gyergyószentmiklósi projekt további fejlesztése valósul meg az idei évben. A társaság felmérése szerint a távfűtés fogyasztóinak csupán negyede veszi igénybe a használati melegvíz-szolgáltatást. Ennek a szolgáltatásnak bővítésében, kivitelezésében és finanszírozásában is jelentős szerepet vállal az E-Star. Ezen kívül saját fatelep, fahulladék feldolgozó bázis épül az idei évben.

"Emlékeztetőül: az E-Star a meghirdetett projekt felülvizsgálatot követően leépíti azon projektjeit, amelyek negatív készpénz termelő képességgel rendelkeznek. Ennek keretében került górcső alá a két romániai projekt" - olvasható a tájékoztatóban.

mfor.hu