2008. július 3. 12:04

A vártnak megfelelően 25 bázisponttal emelte meg az európai alapkamatot az Európai Központi Bank (EKB). A kamatszint több mint egy évig volt változatlan, tavaly június óta 4 százalékon állt a ráta.

Nem okozott csalódást az elemzőknek az EKB, a szakemberek előzetesen arra számítottak, hogy az inflációs nyomás miatt a jegybank 4,25 százalékra emeli majd az alapkamatot. A kamatszint több mint egy évig változatlan volt, most azonban már kénytelen volt lépni a központi bank.

Legutóbb a júniusi inflációs ráta 4 százalékos áremelkedést mutatott, ami pontosan a duplája az EKB inflációs céljának. Jórészt a tartósan magas energia- és élelmiszeráraknak köszönhetően rugaszkodott el az infláció, ez világszerte komoly problémát okoz a jegybankoknak. A mostani kamatemelés elsődleges célja is az lehet, hogy az EKB próbálja megfékezni az inflációt, fontos lesz Jean-Claude Trichet délutáni sajtótájékoztatója, mivel az elnök szavaiból elhet majd következtetni arra, várható-e sorozatos kamatemelés.

Az EKB múlt havi ülése után Jean-Claude Trichet kommentárjából már következtetni lehetett arra, hogy kamatemelés várható. Néhány hete azonban a jegybankelnök igyekezett megnyugtatni a befektetőket, közölte, hogy nem kell sorozatos kamatemelésre számítani.

Az elemzők arra számítottak, hogy a mai 25 bázispontos emelés tovább gyengíti majd a dollárt az euróval szemben, ennek köszönhetően pedig emelkedik majd az olaj ára.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.