2008. július 3. 12:04

A vártnak megfelelően 25 bázisponttal emelte meg az európai alapkamatot az Európai Központi Bank (EKB). A kamatszint több mint egy évig volt változatlan, tavaly június óta 4 százalékon állt a ráta.

Nem okozott csalódást az elemzőknek az EKB, a szakemberek előzetesen arra számítottak, hogy az inflációs nyomás miatt a jegybank 4,25 százalékra emeli majd az alapkamatot. A kamatszint több mint egy évig változatlan volt, most azonban már kénytelen volt lépni a központi bank.

Legutóbb a júniusi inflációs ráta 4 százalékos áremelkedést mutatott, ami pontosan a duplája az EKB inflációs céljának. Jórészt a tartósan magas energia- és élelmiszeráraknak köszönhetően rugaszkodott el az infláció, ez világszerte komoly problémát okoz a jegybankoknak. A mostani kamatemelés elsődleges célja is az lehet, hogy az EKB próbálja megfékezni az inflációt, fontos lesz Jean-Claude Trichet délutáni sajtótájékoztatója, mivel az elnök szavaiból elhet majd következtetni arra, várható-e sorozatos kamatemelés.

Az EKB múlt havi ülése után Jean-Claude Trichet kommentárjából már következtetni lehetett arra, hogy kamatemelés várható. Néhány hete azonban a jegybankelnök igyekezett megnyugtatni a befektetőket, közölte, hogy nem kell sorozatos kamatemelésre számítani.

Az elemzők arra számítottak, hogy a mai 25 bázispontos emelés tovább gyengíti majd a dollárt az euróval szemben, ennek köszönhetően pedig emelkedik majd az olaj ára.