<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Pesszimista hangulatban kezdte a csütörtöki napot a BUX index, mely a rossz nemzetközi hangulat áldozata. Ugyanakkor egyelőre jól tartjuk magunkat, délelőtt már alig fél százalékos volt a mínusz. A forint közben az euró gyengülésével együtt bukik, a svájci frank jegyzése 222 felett van reggel óta.

22 710 ponton állt a csütörtöki kereskedés első felében a BUX index, ez 0,5 százalékkal volt alacsonyabb a szerdai záróértéknél. A forgalom átlagosnak mondható, az első órákban majdnem 3 milliárd forint cserélt gazdát a befektetők között.

A vezető részvények többnyire eséssel nyitottak, de délelőttre már kezdtek felállni a kezdeti egy százalék körüli mínuszból. Az OTP a kereskedés első felében 5800 forintba került, ami 0,79 százalékkal maradt el a szerdai értéktől, míg Mol 0,22 százalékos lecsorgás után 22 300 forintot ért. Eközben a Magyar Telekom 557 forintért cserélt gazdát, ami öt forinttal maradt el a tegnapi árfolyamtól.

Az átlagnál jobban kezdték a napot a gyógyszergyártók, hiszen a Richter mindössze 0,28 százalékos mínuszt mutatott, 35 900 forinton állt, míg az Egis öt forinttal drágább volt, mint a tegnapi záráskor.

A forint gyengüléssel kezdte a napot a bankközi devizapiacon, elsősorban az euró gyengülése és a svájci frank erősödése tette lejtőre a hazai devizát. Az euró jegyzése 267,90-nél állt, ami bő fél százalékkal volt magasabb a tegnapinál. Közben a dollárral szemben 189,66-nál állt a hazai fizetőeszköz, míg a svájci frank 222,77 forintba került.

A vezető európai részvényindexek is gyengüléssel indították a napot, mivel az Unió illetékesei továbbra sem tudnak megegyezésre jutni a második görög mentőcsomaggal kapcsolatban. A londoni tőzsde FTSE indexe délelőtt 0,57 százalékos mínuszban volt, mag a frankfurti DAX 0,46 százalékkal állt tegnapi értéke alatt.

mfor.hu