2012. október 30. 11:22

Csaknem két évtizede nem volt olyan erős a jüan a dollárral szemben, mint hétfőn napközben - írja a keddi sanghaji értékpapír-piaci szaklap, megjegyezve: forró pénzek beáramlása az erősödés ellenére sem várható.

A hétfői erősödést az optimista hazai gazdasági kilátások, valamint a kedvező világpiaci hangulat is segítette. A kínai valuta napközben 6,2371-re is erősödött a dollárral szemben, amire utoljára 1994-ben volt példa, a nap végére aztán 6,2438-ra gyengült vissza. A jüan július vége óta két százalékkal erősödött a dollárhoz képest, szeptember óta pedig folyamatos erősödést mutat.

A trendet a monetáris politikák világszintű enyhítése, a gazdasági kilátások erősödése, valamint a Kínába beáramló külföldi tőke mennyiségének növekedése is táplálja. A kínai bankok nettó devizavásárlásainak értéke szeptemberben 20,7 milliárd dollár volt, miközben ezt megelőzően júliusban és augusztusban is rendre negatív volt ez az érték, vagyis a vásárlások értéke nem egyensúlyozta ki az eladásokét.

A növekvő befektetői optimizmust a hangulatindexek is tükrözik, így például a J. P. Morgan általános gazdasági környezeti mutatója a szeptemberi 48,5 után októberben jelentős erősödéssel már 61,2 ponton állt. Az év hátralévő részét illetően az elemzők nagy része szerint szintén a felfutó trend folytatódása várható, ezt a gazdaság javulását tükröző mutatók és az amerikai elnökválasztás nyomán gyengülő dollár is erősíti majd.

A spekulatív célú tőke, az úgynevezett forró pénzek beáramlása ugyanakkor - az általános trendekkel ellentétben - nem járul hozzá nagymértékben a jüan erősödéséhez, a kínai pénzpiacok ugyanis továbbra is javarészt zártak a külföldi szereplők előtt, szigorú szabályai korlátozzák annak forgalmát. A kínai vezetés nem tervezi enyhíteni az előírásokat, így pedig a forró pénzek jövőbeni beáramlása sem várható - írja az értékpapír-piaci szaklap.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.