<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Egyre nagyobb saját erőt kell előteremteniük az ügyfeleknek, ha lakáshitelt szeretnének kapni - írta hétfőn a Világgazdaság.

Nem elég, hogy a kormány júliustól eltörli az önerőként is felhasználható szocpolt, a bankok is szigorították a lakáscélú kölcsönök feltételeit.


A legmerészebb hitelintézet még a menekülési érték 85 százalékáig finanszírozza ugyan a lakásokat, a legóvatosabb azonban devizahitelnél már csak a hitelbiztosíték 55 százalékáig ad kölcsönt.

Az elvárt minimális önrész a fedezetül felajánlott ingatlan forgalomképességétől is függ, vidéken például nagyobb önerőt kérnek a bankok. A feltételek szigorítása miatt egyre többen próbálnak pótfedezet bevonásával lakáshitelhez jutni.

Újabban már csak néhány milliárd forintnyi lakáshitelt helyeznek ki havonta a bankok a korábban megszokott 60-80 milliárd helyett.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.