2007. augusztus 30. 07:55

Értékesítették az állami kézben lévő 50%+1 részvényt, így az FHB pénzügyi befektetők kezébe került.

Néhány gondolatot megosztanánk az FHB értékesítésével kapcsolatban.

A sietősen és meglehetően nagy titokban megtartott könyvépítéses módszerrel történt eladás során részvényenként 2025 forint lett az értékesítési ár, amelyen talán érdemes lamentálni egy kicsit.


Ha megnézzük ugyanis a papír elmúlt háromhavi teljesítményét, akkor az látszik, hogy a korábbi 2300 forint feletti árhoz képest jó 10 százalékos diszkonttal adták oda a céget. Ha viszont az elmúlt napok történéseit nézzük, akkor nagyjából piaci áron. Azt hallani, hogy a nagy hirtelen megtartott aukcióban most kialakult (globális) tőzsdei helyzet szerepet játszott, az ÁPV szerette volna minél előbb eladni a napjainkban nem túl jó csengésű jelzálogbankját. (Azért kíváncsi lennék, hogy a HSBC mit mondott a befektetőknek, "itt egy jó kis jelzálogbank, igaz nem subprime, de próbáljátok meg, magas lehet az elérhető hozam" )
Ami számomra nem érthető - legalábbis a nyilvánosságra került korábbi és mostani adatok alapján -, hogy ha most ilyen sürgős volt (gondolom azzal a felkiáltással, hogy az állami vagyon korábbi erodálódását megakadályozzák), akkor ezt miért nem lehetett mondjuk a nyár folyamán megtenni. Esetleg akkor nem 67 milliárd, hanem 6-8 milliárddal több folyt volna be, vagy ez aprópénz, erre nem adunk?

Szintén érdekes, hogy míg korábban folyamatosan szakmai befektetőről volt szó, addig végül pénzügyieknek adták oda. Ez egyrészről jó, mert így még egy ideig a tőzsdén marad, meg kicsit "nemzeti cég lesz mint a Mol" .
Másrészről ha az ügyletnél a bevétel-maximalizálás volt a cél, akkor talán egy szakmai befektetőből többet ki lehetett volna sajtolni...

Ami a részvényt illeti, az amerikai jelzálogbankokkal ellentétben stabil, jó befektetés, a potenciális veszélyt az jelentheti, ha a lakosság életszínvonala a következő években nem emelkedik, akkor beszűkülhet a piaca.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.