3p

Lendületesebbé vált az utóbbi hónapokban a hazai albérletpiac, ahol kedvezőbb feltételekkel, alkalmanként akár 10 százalékkal olcsóbban lehet kiadó lakáshoz jutni. A válságra hivatkozva sok tulajdonos kisebb-nagyobb árengedményeket ad, rugalmasabbá váltak a kaució feltételei, több új bérlő és átköltöző lépett be piacra – áll a Duna House elemzésében. A fővárosban továbbra is 50 ezer forint az alsó lélektani határ, vidéken azonban már 30 ezer forint környékén is lehet bérelni.

A lakáshitelek felvételének leszűkült lehetőségei, a magasabb megkövetelt önerő (a korábbi akár 0%-hoz képest 20-30%) és a jövőbeni kilátásoktól való félelem sok vásárlót terel ideiglenesen az albérletek piaca felé, ahol továbbra is nagy a kínálat, a tulajdonosok egy része ezért a minél gyorsabb kiadás érdekében némileg csökkentett bérleti díjjal kínálja lakását. A bérlők elsősorban a Belvárosban illetve a metróvonalak környékén keresgélnek, de egyre inkább igény mutatkozik a budai, csendes, hegyvidéki területeken található, megfizethető áron kínált kiadó ingatlanokra is.

A piac keresleti oldalát egyrészt a jelenleg lakást vásárolni nem tudók, vagy nem kívánók teszik ki, másrészt növekedett a belső kereslet is, azaz kedvezőbb árért és elhelyezkedésért többen költöznének másik kiadó lakásba, mint korábban. Keresettek a 1,5-2 szobás, jó közlekedési lehetőséggel rendelkező ingatlanok, de viszonylag jól kiadhatóak az újszerű, néhány éve épült társasházakban található lakások is. Budapest külső kerületeiben, illetve a jelentősebb, nappali tagozatos felsőoktatási intézménnyel, vagy nagyobb gyárral nem rendelkező vidéki településeken és körzetükben viszont nehézkesebb a kiadás.

Nehezebben adhatók ki a panellakások, különösen a nagy alapterületűek, mivel a bérlők kalkulálnak a magas rezsivel is, ami sok esetben eléri, vagy meghaladja a bérleti díj 50 százalékát is, egyértelműen a téglaépítésű ingatlanok a népszerűek. A bérleti tranzakciók jelentős része 50-70 ezer forint közötti áron jön létre, ám van mozgás a jelentősen drágább 150-200 ezer forintért kínált prémium kiadó lakások piacán is.


Az albérlet jó átmeneti megoldás lehet azoknak, akik most nem tudnak vásárolni, mivel viszonylag gyorsan felmondható, ám tudni kell, hogy egyes pénzintézetek továbbra is kínálnak elérhető devizahiteleket lakásvásárláshoz – jelzi Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője. A fővárosban az árak 50.000 forinttól indulnak, a jobb lakásokért 70-90 ezer forintot is elkérnek, míg vidéken 30-35 ezer forint az alsó határ, ez alatt erős kompromisszumokat kell kötni. A szobabérlet egyre inkább csak egyetemistáknak illetve alacsony tőkeerejű bérlőknek megoldás, hiszen a fővárosban egy szobáért akár 30 ezer forintot és a rezsi megfelelő hányadát is elkérik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!