2007. június 26. 19:13

Úgy tűnik, a Figyelő megállapítása a budapesti lakáspiac kettészakadásáról, polarizálódásáról a balatoni ingatlanpiacra is érvényes. A szerkesztőségünkhöz eljutatott sajtóanyag szerint a kereslet a prémium irányába mozdult el és elsősorban Siófokra és Balatonfüredre koncentrálódik.

Úgy tűnik, a Figyelő megállapítása a budapesti lakáspiac kettészakadásáról, polarizálódásáról a balatoni ingatlanpiacra is érvényes. A szerkesztőségünkhöz eljutatott sajtóanyag szerint a kereslet a prémium irányába mozdult el és elsősorban Siófokra és Balatonfüredre koncentrálódik.


A tó körül is egyre inkább a minőség dívik

A balatoni ingatlanpiacot eddig nagyrészt a hagyományos ingatlantermékek dominálták. Mostanáig elsősorban régebben épült családi házakat, nyaralóházakat, kisebb méretű telkeket próbáltak értékesíteni, a kereslet viszont egyre szerényebb lett. A hagyományos termékek minősége alacsonyabb: elhelyezkedésben, kialakításban, felszereltségben, méretben már nem felelnek meg a jelenlegi kereslet elvárásainak. Egyrészt az ingatlanok a vízparttól távolabb helyezkednek el, leggyakrabban panorámával sem rendelkeznek, a kis telekméret pedig csak korlátozottan teszi lehetővé a bővítést (pl. medencével). Másrészt a vásárlás után az új tulajdonosnak gyakran jelentős összegeket kell a felújításra és az esetleges bővítésre költenie.

A kereslet most egyre inkább a minőségi irányba tolódik, a vízparti vagy ahhoz közeli helyszínek a legkeresettebbek, az ingatlantermékek közül pedig a magas minőségű és felszereltségű, szolgáltatásokat (közös medence, kert, biztonsági szolgálat, esetleg saját part, kikötő) nyújtó projektek népszerűek. Az utóbbi években a piaci szereplők is megfelelően reagáltak a változásokra és számos prémium projekt fejlesztése indult meg.

'A térség ingatlanpiaca szerkezeti átalakuláson megy keresztül' - állítja Kiss Zoltán, a Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt. vezérigazgatója. 'A magánerős építkezések dominanciája a múlté. A Balaton arculatának formálásában az ingatlanfejlesztő cégek nagy léptékű beruházásai vették át a vezető szerepet. Egyértelmű, hogy ezek a projektek pozitív hatással lehetnek a Balaton-part fejlődésére, és kihathatnak az egész ingatlanpiacra is.'


Prémium ingatlanok a Balaton körül

A fejlesztés célterületei közül továbbra is kiemelkedik Siófok és Balatonfüred, de a befektetők egyre inkább felfedezik a Budapesttől távolabbi, nyugat-balatoni régiót is.
A jelenlegi egyik legnagyobb projekt a térségben a Galerius Resort névre keresztelt, 13 milliárd forintos fejlesztés Siófokon. A négy elemből álló üdülőközpontban a prémium, vízparti apartmanházon kívül termálfürdő, wellness központ, bevásárló- és szabadidőközpont, jachtclub és kikötő is helyet kap. Az SCD-csoport 2007-ben átfogó, 100 milliárdos értékű turisztikai fejlesztést indított el, melynek része például a siófoki Club218 Apartmanház is. A beruházás eredménye egy hasonlóan exkluzív lakókörnyezet lesz, panorámás lakásokkal, uszodával és wellness részleggel.

Az összesen 228 lakást magában foglaló, kivételes panorámával rendelkező siófoki Argo lakópark a legtöbb fejlesztéssel ellentétben - a piac felvevőképességét maximálisan figyelembe véve - több ütemben valósul meg. Az első ütem lakásai már 2003-ban felépültek, a második ütem befejezésére tavaly került sor, és időközben a harmadik ütem is elindult, melynek során 80 lakás épül majd, 30 és 110 négyzetméter közötti alapterületekkel. Noha a siófoki Aranypart nyugodt és exkluzív környezetben található lakásai már 300 ezer forintos négyzetméterártól megvásárolhatók, a beépített anyagok szigorúan a prémium minőséget képviselik. A vízparton elhelyezkedő épületek valamennyi lakásából rálátás nyílik a Balatonra, s a felsőbb szintekről teljes szélességben látható az északi part. A kedvező ár mellett az is sokat nyomhat a latba a vásárlóknál, hogy a projektbe pénzintézeti oldalról bekapcsolódó Hypo Alpe-Adria Leasing az ingatlanok vevőoldali finanszírozásánál is támogatást biztosít.

Az aktuális fejlesztések sorában szintén megemlítendő a CIB Ingatlanlízing Zrt. több, mint 5 milliárd forintos apartmanpark beruházása Balatonlellén. A déli parton épülő komplexumban közel 16 ezer négyzetméteres területen 153 lakás kap helyet, s emellett jachtklubot és 160 férőhelyes vitorláskikötőt is építenek. Az apartmanok négyzetméterára eléri az igen magasnak számító 800 ezer forintos szintet. A fentiek mellett a Club Aligát megvásároló SBI Hungarynek is nagyszabású tervei vannak újonnan megszerzett ingatlanjával.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.