TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Úgy tűnik, a Figyelő megállapítása a budapesti lakáspiac kettészakadásáról, polarizálódásáról a balatoni ingatlanpiacra is érvényes. A szerkesztőségünkhöz eljutatott sajtóanyag szerint a kereslet a prémium irányába mozdult el és elsősorban Siófokra és Balatonfüredre koncentrálódik.

Úgy tűnik, a Figyelő megállapítása a budapesti lakáspiac kettészakadásáról, polarizálódásáról a balatoni ingatlanpiacra is érvényes. A szerkesztőségünkhöz eljutatott sajtóanyag szerint a kereslet a prémium irányába mozdult el és elsősorban Siófokra és Balatonfüredre koncentrálódik.


A tó körül is egyre inkább a minőség dívik

A balatoni ingatlanpiacot eddig nagyrészt a hagyományos ingatlantermékek dominálták. Mostanáig elsősorban régebben épült családi házakat, nyaralóházakat, kisebb méretű telkeket próbáltak értékesíteni, a kereslet viszont egyre szerényebb lett. A hagyományos termékek minősége alacsonyabb: elhelyezkedésben, kialakításban, felszereltségben, méretben már nem felelnek meg a jelenlegi kereslet elvárásainak. Egyrészt az ingatlanok a vízparttól távolabb helyezkednek el, leggyakrabban panorámával sem rendelkeznek, a kis telekméret pedig csak korlátozottan teszi lehetővé a bővítést (pl. medencével). Másrészt a vásárlás után az új tulajdonosnak gyakran jelentős összegeket kell a felújításra és az esetleges bővítésre költenie.

A kereslet most egyre inkább a minőségi irányba tolódik, a vízparti vagy ahhoz közeli helyszínek a legkeresettebbek, az ingatlantermékek közül pedig a magas minőségű és felszereltségű, szolgáltatásokat (közös medence, kert, biztonsági szolgálat, esetleg saját part, kikötő) nyújtó projektek népszerűek. Az utóbbi években a piaci szereplők is megfelelően reagáltak a változásokra és számos prémium projekt fejlesztése indult meg.

'A térség ingatlanpiaca szerkezeti átalakuláson megy keresztül' - állítja Kiss Zoltán, a Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt. vezérigazgatója. 'A magánerős építkezések dominanciája a múlté. A Balaton arculatának formálásában az ingatlanfejlesztő cégek nagy léptékű beruházásai vették át a vezető szerepet. Egyértelmű, hogy ezek a projektek pozitív hatással lehetnek a Balaton-part fejlődésére, és kihathatnak az egész ingatlanpiacra is.'


Prémium ingatlanok a Balaton körül

A fejlesztés célterületei közül továbbra is kiemelkedik Siófok és Balatonfüred, de a befektetők egyre inkább felfedezik a Budapesttől távolabbi, nyugat-balatoni régiót is.
A jelenlegi egyik legnagyobb projekt a térségben a Galerius Resort névre keresztelt, 13 milliárd forintos fejlesztés Siófokon. A négy elemből álló üdülőközpontban a prémium, vízparti apartmanházon kívül termálfürdő, wellness központ, bevásárló- és szabadidőközpont, jachtclub és kikötő is helyet kap. Az SCD-csoport 2007-ben átfogó, 100 milliárdos értékű turisztikai fejlesztést indított el, melynek része például a siófoki Club218 Apartmanház is. A beruházás eredménye egy hasonlóan exkluzív lakókörnyezet lesz, panorámás lakásokkal, uszodával és wellness részleggel.

Az összesen 228 lakást magában foglaló, kivételes panorámával rendelkező siófoki Argo lakópark a legtöbb fejlesztéssel ellentétben - a piac felvevőképességét maximálisan figyelembe véve - több ütemben valósul meg. Az első ütem lakásai már 2003-ban felépültek, a második ütem befejezésére tavaly került sor, és időközben a harmadik ütem is elindult, melynek során 80 lakás épül majd, 30 és 110 négyzetméter közötti alapterületekkel. Noha a siófoki Aranypart nyugodt és exkluzív környezetben található lakásai már 300 ezer forintos négyzetméterártól megvásárolhatók, a beépített anyagok szigorúan a prémium minőséget képviselik. A vízparton elhelyezkedő épületek valamennyi lakásából rálátás nyílik a Balatonra, s a felsőbb szintekről teljes szélességben látható az északi part. A kedvező ár mellett az is sokat nyomhat a latba a vásárlóknál, hogy a projektbe pénzintézeti oldalról bekapcsolódó Hypo Alpe-Adria Leasing az ingatlanok vevőoldali finanszírozásánál is támogatást biztosít.

Az aktuális fejlesztések sorában szintén megemlítendő a CIB Ingatlanlízing Zrt. több, mint 5 milliárd forintos apartmanpark beruházása Balatonlellén. A déli parton épülő komplexumban közel 16 ezer négyzetméteres területen 153 lakás kap helyet, s emellett jachtklubot és 160 férőhelyes vitorláskikötőt is építenek. Az apartmanok négyzetméterára eléri az igen magasnak számító 800 ezer forintos szintet. A fentiek mellett a Club Aligát megvásároló SBI Hungarynek is nagyszabású tervei vannak újonnan megszerzett ingatlanjával.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.