<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az elmúlt 14 hónapban a befektetők csak kapkodták a fejüket, hogy milyen sebességgel emelkedett a kriptoeszközök árfolyama. Egyes szakértők szerint ennek most vége lesz.

2016 nyarán komoly emelkedésnek indultak a legismertebb kriptovaluták, így a bitcoin és az ethereum árfolyama is. Az emelkedés gyakorlatilag megállíthatatlan volt - egészen mostanáig. Amikor voltak is az árfolyamban visszaesések, akár komoly 20-25 százalékos zuhanások, azok eddig soha sem trendfordulót jeleztek, hanem újabb felhívást a vevőknek. Ők pedig, úgymond, köszönték szépen a jó vásárlási lehetőséget, rámozdultak a kriptovalutákra, és tovább hajtották felfele az árfolyamukat.

A hétfői kínai lépésre, amely betiltja az úgynevezett ICO piacokat, amelyek korábban komoly vételi forgalmat generáltak mind a bitcoin, mind az ethereum számára, ezek az eszközök számottevő árfolyameséssel reagáltak. A keddi kereskedés elején ugyan folytatódott a borús hangulat, ám a nap végére a bitcoin például a hétfői záróértéke felett állt. Tehát sokan ismét csak vételi lehetőséget láttak a mostani visszaesésben.

Egyes szakértők szerint azonban az ICO-k olyan fontosak a kriptoeszzök számára, mint a 2000-es évek dotcom őrületekor az újabb és újabb milliárdok, amit a kockázati tőkések és más befektetők pumpáltak a rendszerbe. Amikor azok a pénzek elapadtak, a lufi kidurrant. A Marketwatch.com-on publikált írásában Brett Arends úgy látja, hogy ezzel olyan csatornák zárulnak el, amelyeken eddig a legális üzleti folyamatok miatt ömlött rengeteg pénz a kriptovalutákba.

Jelen pillanatban nem valószínű, hogy egyik napról a másikra eltűnik a bitcoin vagy az etheteum, ám a pénzügyi felügyeletek egyre inkább rossz szemmel néztek a fenti eszközökre, és igyekeznek szabályozás alá vonni őket. A kínaiak mellett a dél-koreai vagy éppen az amerikai értékpapírpiaci hatóság is kontrollálni szeretné a bitcoint és társait. A kriptoeszközök egyik fontos ismérve azonban éppen az, hogy a "bányász közösség" biztosítja azt az infrastruktúrát, amelyen a pénzteremtés és a tranzakciós nyilvántartása zajlik. Ha a felügyeletek szabályokat alkotnak a folyamatokra, vagy olyan részébe is betekintést kapnak, ami titkosított, a kripteszközök filozófiája sérülhet.

Az sem megoldás persze, ha ezek az eszközök, úgymond, törvényen kívülivé válnak, és illegális ügyletek finanszírozásának biztosítását szolgálják majd. Ha alvilági fizetőeszközzé válnak, az előbb-utóbb a végüket fogja jelenteni ezeknek az eszközöknek. Az ugyanis rögtön okot adna a hatóságoknak, hogy fellépjenek velük szemben, és ahogy az online póker és – fogadási oldalakat kitiltották az USA-ból, könnyen megtehetik azt a bitcoinnal vagy éppen az ethereummal is. Fel van tehát adva a lecke a kriptoeszközök rajongóinak és fejlesztőinek, hogy kitalálják, milyen módon tudnak együttműködni a legfontosabb kormányokkal annak érdekében, hogy a kecske is jól lakjon, és a káposzta is megmaradjon.

mfor.hu