3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

Az elmúlt 14 hónapban a befektetők csak kapkodták a fejüket, hogy milyen sebességgel emelkedett a kriptoeszközök árfolyama. Egyes szakértők szerint ennek most vége lesz.

2016 nyarán komoly emelkedésnek indultak a legismertebb kriptovaluták, így a bitcoin és az ethereum árfolyama is. Az emelkedés gyakorlatilag megállíthatatlan volt - egészen mostanáig. Amikor voltak is az árfolyamban visszaesések, akár komoly 20-25 százalékos zuhanások, azok eddig soha sem trendfordulót jeleztek, hanem újabb felhívást a vevőknek. Ők pedig, úgymond, köszönték szépen a jó vásárlási lehetőséget, rámozdultak a kriptovalutákra, és tovább hajtották felfele az árfolyamukat.

A hétfői kínai lépésre, amely betiltja az úgynevezett ICO piacokat, amelyek korábban komoly vételi forgalmat generáltak mind a bitcoin, mind az ethereum számára, ezek az eszközök számottevő árfolyameséssel reagáltak. A keddi kereskedés elején ugyan folytatódott a borús hangulat, ám a nap végére a bitcoin például a hétfői záróértéke felett állt. Tehát sokan ismét csak vételi lehetőséget láttak a mostani visszaesésben.

Egyes szakértők szerint azonban az ICO-k olyan fontosak a kriptoeszzök számára, mint a 2000-es évek dotcom őrületekor az újabb és újabb milliárdok, amit a kockázati tőkések és más befektetők pumpáltak a rendszerbe. Amikor azok a pénzek elapadtak, a lufi kidurrant. A Marketwatch.com-on publikált írásában Brett Arends úgy látja, hogy ezzel olyan csatornák zárulnak el, amelyeken eddig a legális üzleti folyamatok miatt ömlött rengeteg pénz a kriptovalutákba.

Jelen pillanatban nem valószínű, hogy egyik napról a másikra eltűnik a bitcoin vagy az etheteum, ám a pénzügyi felügyeletek egyre inkább rossz szemmel néztek a fenti eszközökre, és igyekeznek szabályozás alá vonni őket. A kínaiak mellett a dél-koreai vagy éppen az amerikai értékpapírpiaci hatóság is kontrollálni szeretné a bitcoint és társait. A kriptoeszközök egyik fontos ismérve azonban éppen az, hogy a "bányász közösség" biztosítja azt az infrastruktúrát, amelyen a pénzteremtés és a tranzakciós nyilvántartása zajlik. Ha a felügyeletek szabályokat alkotnak a folyamatokra, vagy olyan részébe is betekintést kapnak, ami titkosított, a kripteszközök filozófiája sérülhet.

Az sem megoldás persze, ha ezek az eszközök, úgymond, törvényen kívülivé válnak, és illegális ügyletek finanszírozásának biztosítását szolgálják majd. Ha alvilági fizetőeszközzé válnak, az előbb-utóbb a végüket fogja jelenteni ezeknek az eszközöknek. Az ugyanis rögtön okot adna a hatóságoknak, hogy fellépjenek velük szemben, és ahogy az online póker és – fogadási oldalakat kitiltották az USA-ból, könnyen megtehetik azt a bitcoinnal vagy éppen az ethereummal is. Fel van tehát adva a lecke a kriptoeszközök rajongóinak és fejlesztőinek, hogy kitalálják, milyen módon tudnak együttműködni a legfontosabb kormányokkal annak érdekében, hogy a kecske is jól lakjon, és a káposzta is megmaradjon.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.