2012. március 14. 09:22

A vártnál enyhébb uniós dorgálás, illetve a pozitív nemzetközi hangulat is hozzájárult a forint erősödéséhez. Az is kedvező hír lehet, hogy a svájci frank ismét gyengülni kezdett az euróval szemben, és megközelítette az 1,21-es szintet, áll a Commerzbank napi pici kommentárjában.

EUR/HUF (290,50 – 293,50): Majdnem megúsztuk a kohéziós alapok befagyasztását, de végül mégis úgy döntöttek az uniós pénzügyminiszterek, hogy megszavazzák a 2013-as források elzárását. Ezzel szeretnék ösztönözni a kormányt, hogy újabb reformintézkedéseket vezessen be. Június 22-ig kaptunk haladékot, addigra kell prezentálnia a kormánynak egy új, 140 milliárd forintos hiánycsökkentő programot, amit bevételnövelésből, kiadáscsökkentésből vagy ezek kombinációjából kell elérnie. Ha a júniusi csúcson elfogadják Magyarország deficitcsökkentő intézkedéseit, akkor a tegnap megszavazott eljárást azonnal felfüggesztik. Ezzel párhuzamosan az IMF-nek is imponálna egy új hiánycsökkentő csomag, mivel ez segítené az álláspontok közeledését, amit az OECD országjelentés is első helyen szorgalmaz. A forint 291,50-292 között indítja a napot, ami viszonylag erős szint az elmúlt néhány naphoz képest, ami az erősödő dollár mellett nem is olyan rossz teljesítmény.
EUR/USD (1,3000 – 1,3100): Enyhén pozitív csengésű FED kommentár hangzott el tegnap este a kamatdöntő ülés után az Egyesült Államokban. Bernanke úr beleszőtte a mondandójába az elmúlt időszak javulgató adatait (ami főleg a munkanélküliségre vonatkozik). A QE3-as program esélye tovább csökkent, de képletesen szólva az oda vezető ajtót nem csapták be maguk előtt, hiszen a gazdasági helyzet továbbra is törékeny, az eddigi pozitív folyamatok könnyen a visszájára fordulhatnak. A dollár a fenti hírekre erősödéssel reagált az euróval szemben, az EUR/USD árfolyama 1,31-ről ma délelőttre 1,3040-ig esett. Miután az eurozónában a görög dráma lecsengőben van, egyre inkább a fontosabb amerikai makroadatok fogják a kereskedői hangulatot irányítani. Holnap és pénteken például sok fontos adat kerül napvilágra, többek között a februári termelői árindex, a Philadelphia FED-Index és az infláció - utóbbi az előzetes várakozások szerint az USA-ban is gyorsulni látszik.
CHF/HUF (240,00 – 243,00): Thomas Jordan várhatóan kitart az elődje által képviselt árfolyamküszöb mellett, a megkérdezett elemzők nagy többsége erre számít. A deflációs veszély már nem olyan fenyegető az energiaárak meredek emelkedése miatt. A svájci gazdaság már mutat apró pozitív jeleket, így előbb-utóbb el lehet hagyni az árfolyamküszöböt, de Jordan úr korábban úgy nyilatkozott, hogy akkor lehet szó a küszöb kivezetéséről, ha a piacok megnyugvásával párhuzamosan nem lesz erős kereslet a menedékdevizákra. Egy nappal az SNB kamatdöntő ülése előtt 3 hetes csúcsra ért az euró a frankkal szemben, kizökkenve az 1,2050-1,2060 közötti szűk sávból ma reggel már az EUR/CHF árfolyama az 1,21-es szintet közelíti.
 
mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.