<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ugyan a Budapesti Értéktőzsdén hétfőn reggel felfüggesztették az OTP-t, az eladók így is találtak maguknak célpontot, a Richter és a Mol papírok is erőteljes zuhanással indították a hetet.

A legjelentősebb forgalmú részvénnyel, az OTP-vel hétfőn délelőtt nem kereskedtek, így a forgalom igen alacsony, csupán 2,5 milliárd forint volt a nap első felében. A parkettet ismét az eladók uralták, és a nagyobb forgalmú papírok számottevő veszteséget mutattak.

A Mol 600 forintot, hozzávetőleg 4 százalékot vesztett, míg a Richter majd 1500 forinttal ért kevesebbet, mint pénteken. Kisebb, 2,5 százalékos veszteséggel állt fél 1-kor a Magyar Telekom.

A BÉT-en jegyzett papírokra két ok miatt is komoly nyomás nehezedik. Egyrészt az egyre valószínűbb görög államcsőd miatt általános a kockázatkerülés, amely miatt az európai piacokon mindenütt próbálnak a részvényeiktől szabadulni a befektetők.
Másrészt a Fidesz frakcióvezetőjének azon pénteki bejelentése, mely szerint – a bankok szempontjából jelentős veszteséggel – lehetőséget adnának a devizahiteleseknek a kiszállásra, a magyar eszközök iránti bizalmat duplán aláásta.

Orbán Viktor 1 órától beszél a Parlamentben, ahol – az előzetes tájékoztatás szerint - ismerteti a devizahitelesek helyzetét rendezni szándékozó javaslatait. Ezt követően minden bizonnyal a nap végén lehetőség lesz az OTP részvényekkel való kereskedésre, illetve várhatóan a piac beárazza az esetleges veszteséget is.

mfor.hu