<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A hétfői gyenge forgalom után kedden a forint piacán is élénkülés volt, erősödött a magyar fizetőeszköz. Ennek hátterében többek között az áll, hogy a görögökkel kapcsolatos aggodalmak csillapodtak, így erősödött a kockázatvállalási kedv is, derült ki a Commerzbank napi kommentárjából.

EUR/HUF (265,00 – 268,00): Az ünnepnapok miatt valóban eseménytelen volt a tegnapi kereskedés a devizapiacokon. Nem érkezett piaczárásig komolyabb hír a görögről sem, ezért az EUR/USD árfolyama egész nap stagnált, és az EUR/HUF kurzusa sem mozgott jelentősen, 268 körül oldalazott. A devizahitelesek mentőprogramja sem volt különösebb befolyással a forint árfolyamára. A mai nap erősödéssel indul, 268-ról 266,50-ig javult (az EUR eladóknak romlott) az árfolyam. A hazai alapkamat a ma közzétett áprilisi termelői árindex alapján tovább stagnálhat, miután év/év alapon 4,9-re esett az előző havi 6,6 százalékos érték.

EUR/USD (1,4350 – 1,4450)
: Már nagyon itt volt az ideje, hogy legyen egy kézzelfogható, karakán kijelentés az EU részéről, hogy mi lesz a terv a görögökkel kapcsolatban. Jobb későn, mint soha. Jean-Claude Juncker, az ECOFIN elnöke közölte, hogy a görögök kapnak egy pótcsomagot június végén, és azt is kijelentette, hogy az illetékesek végül elvetették a teljes adósságátstrukturálást, de a hírek szerint megosztottság van az országok között a különböző megoldásokat illetően. A cél a finomhangolás és nem a teljes lejárat hosszabbítás, illetve az, hogy Görögország jövőre már a piacról tudja magát finanszírozni. Az EUR/USD árfolyama 1,44-ig emelkedett - egyértelműen látszik, hogy kezd alábbhagyni a kockázatkerülés: gyengül a dollár, erősödnek a feltörekvő devizák, az USD/HUF árfolyama 185 alatt is járt már.

CHF/HUF (216,50 – 219,00)
: Tegnap is rekord mély EUR/CHF árfolyammal találkozhattunk, de mára a körvonalazódó görög mentőterv valamelyest gyengíteni kezdte a frankot. A tegnapi 1,2150 helyett ma reggel már 1,2250 fölött adják-veszik az alpesi devizát az euróval szemben. A frank gyengülése az alacsony első negyedéves svájci GDP adatokkal is magyarázható, csökken a helvét gazdaság növekedési üteme, 3,1-ről 2,4 százalékra lassult a GDP növekedés. Ez jó hír lehet a svájci frankban eladósodottaknak, a bő két hét múlva esedékes kamatdöntésen az SNB a várakozások szerint mégsem fog emelni.

mfor.hu