2007. június 13. 07:30

A rekordszint közelébe emelkedett amerikai kötvényhozamok, illetve a tengerentúli tőzsdék esése nálunk is negatív reakciókat váltott ki.

A Wall Streeten kedden napközben tovább nőtt, és 2002 májusa óta legmagasabb szintre, 5,27 százalékra emelkedett a 10 éves amerikai kincstárjegy-hozam, aminek következtében a befektetők eladásba kezdtek a kamatérzékeny cégek, így a kiskereskedelmi és az építőipari vállalatok részvényei esetében. A magasabb kamat gyengébb gazdaságnövekedést feltételez és a piacot az elmúlt időszakban hajtó felvásárlások elé is akadályokat gördíthet.
Mindezek hatására a Dow 1, a Nasdaq 0,9 százalékot esett.

Itthon ennek ellenére viszonylag mérsékelt a pesszimizmus, a piac fél százalékos mínuszban áll az első negyedórát követően.

A vezető részvények közül a Mol és a Richter a tegnapi szinten 24400-on, illetve 36500-on, a többi papír azonban a keddi záróár alatt van. Az OTP 9250, az MTelekom 942 forint.


Egyelőre range-trading, de a támaszokat érdemes figyelni.

Két cég is elkezdte saját papírjait venni:
- A Richter Gedeon Nyrt. 20 ezer darab saját részvény vételére adott tőzsdei megbízást az UniCredit Bank Zrt.-nek.
- Az OTP Bank június 12-én 80 ezer darab OTP részvényt vásárolt 9.378 forintos átlagáron a Budapesti Értéktőzsdén.


Update 1: A piac nagyon nem akarja megadni magát, a rossz hírekre mérsékelten reagáltak mindenütt, míg a fél 3-kor napvilágot látott kiskereskedelmi adat után most ismét mindenki happy. Tény, hogy a kedvező számok utalnak a gazdaság további menetelésére, a GDP növekedésre. Az optimizmust táplálja az is, hogy a növekvő hozamok egyik vesztese a kiskereskedelmi szempont volt, ami iránt visszatérhet a bizalom az USA-ban.

Update 2: Azért az óceán túlpartján is érdekesen interpretálják a történéseket. A kedvező adatra a tőzsdék pluszban nyitottak, ugyanakkor a hozamok is mennek szépen felfele. Immár a lélketaninak tartott 5,25 százalékos szint felett van a 10 éves.

Updat 3: 204,4 pont plusszal fejezte be végül a kereskedést a piac.

Gyérnek mondható 21,7 milliárdos forgalom volt. Az OTP 9469 (+1.8 %), a Mol 24600 (+0,8%), a Richter 36400 (-0,3%), a MTelekom 945 (-0,4%) lett. Tovább ment felefele a Fotex 965 (1,4%), míg némileg korrigált a Rába 1738 (-1,25%).

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.