TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2009. január 6. 10:14

Sorozatban hatodik napja emelkednek a vezető európai részvényindexek, ugyanis a brit kiskereskedelmi adatok és a sorozatos állami beavatkozások kezdik megnyugtatni a befektetőket. A londoni tőzsde FTSE indexe délelőttre 0,89 százalékos pluszba került, de a többi vezető mutató is javított.

Úgy tűnik, hogy megállíthatatlan az európai tőzsdék év eleji emelkedése: minden reggel arra számítanak az elemzők, hogy korrigálnak majd a piacok, aztán napközben a tőzsde mindig rácáfol ezekre a várakozásokra. Kedd reggel hasonló történt, délelőttre szinte minden jelentős európai index pluszban volt.

A londoni tőzsde FTSE indexe 0,6 százalékot javított a nap első felében a hétfői záróértékéhez képest, míg a frankfurti tőzsde DAX indexe 1,16 százalékos pluszban volt. Régiónkban a Varsói Értéktőzsde WIG20 indexe 1,12 százalékos pluszban volt, míg a prágai PX50 1,61 százalékot javított a kereskedés első óráiban.

Nyugat-Európában elsősorban az húzza a tőzsdéket, hogy a brit kiskereskedelemből a vártnál jobb adatok jelentek meg, az üzletláncok kedvezőbb képez festettek, mint amire a szakemberek számítottak. Magyar idő szerint délelőtt tizenegy órakor jelent meg a decemberi inflációs adat az eurózónában, mely szintén kedvezőbb lett a vártnál. Az év végére 1,6 százalékra lassult a pénzromlás üteme a novemberi 2,1 százalékról. Ez elsősorban a devizapiacra lehet hatással, várhatóan tovább gyengül majd az euró, mivel az infláció csökkenése újabb kamatvágásokat valószínűsít.


A második legnagyobb brit ruházati kiskereskedő, a Next papírjai 6,4 százalékkal drágultak a keddi nyitás után, miután a vállalat pozitív irányba módosította idei profitvárakozásait. Szintén a londoni tőzsdén szárnyalt a Rio Tinto reggel, a bányatársaság részvényei 5 százalékot ugrottak annak hatására, hogy a cink, a nikkel és a réz ára emelkedett az árupiacokon.

A nap második felében több fontos adat is megjelenik a tengerentúlon, melyek Európában is mozgást hozhatnak a tőzsdékre. Főleg az ipari megrendelések és a folyamatban lévő lakásépítések alakulására figyel a piac, de este a Fed is közli legújabb ülésének jegyzőkönyvét. Mindez azért érdekes, mert decemberben történelmi mélységbe, 0,25 százalékra csökkent az amerikai alapkamat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.