<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A vártnak megfelelően 2 százalékon hagyta az alapkamatot az Európai Központi Bank (EKB), várhatóan márciusban kerülhet majd sor a további csökkentésre, ha a közben megjelenő makroadatok indokolttá teszik. Tavaly november óta 3,75 százalékról jött le az eurózóna kamatszintje, azaz az EKB nem ugrott akkorákat, mint a brit jegybank.

Marad 2 százalékon az alapkamat az eurózónában - döntöttek csütörtökön az EKB tanácstagjai. Azt szinte biztosra lehetett venni, hogy most nem lesz újabb kamatcsökkentés, mivel már a múlt hónapban utalt rá Jean-Claude Trichter jegybankelnök, hogy legközelebb márciusban lesz fontos "randevú" a döntéshozók számára.

Az Európai Központi Bank tavaly november elején kezdte a mostani kamatcsökkentési hullámot, akkor első lépésben 50 bázisponttal 3,25 százalékra csökkent a kamatszint. Azóta további 1,25 százalékot vágott az európai jegybank, a kamat már januárban elérte mostani 2 százalékos szintjét, most tartás következett.

Azt már a januári ülés után kijelentette Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke, hogy a következő fontos ülés márciusban lesz a központi bank számára, ezért szinte biztosra lehetett venni, hogy most nem fog tovább csökkenni a kamat.

A jegybankok általában a kamat csökkentésével próbálják felpörgetni a gazdaságot, így lehet megakadályozni a súlyosabb recessziót. A Bank of England például ezért csökkentette újabb 50 bázisponttal a kamatot csütörtöki ülésén.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.