2008. június 11. 09:34

Jürgen Stark, az Európai Központi Bank egyik döntéshozója kedden úgy nyilatkozott, hogy a bank döntéshozóinak körében egyelőre nem került szóba egy esetleges kamatemelés július után - írja a Bloomberg.

A múlt heti kommentárok után az szinte biztosnak tűnik, hogy júliusban emelkedni fog az európai alapkamat az inflációs nyomás erősödése miatt. Jürgen Stark, az EKB tisztségviselője szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy sorozatos kamatemelések jönnek, a júliusi emelés után.

"A piac megértette a jegybank múlt heti jelzéseit, de azt senki nem említette, hogy július után is kamatot emelhet az EKB" - mondta egy Amerikában tartott beszédében Stark. A múlt héten Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke nyilatkozott arról, hogy a következő alkalommal 25 bázisponttal 4,25 százalékra emelheti az alapkamatot a jegybank. Az elemzők arra számítanak, hogy idén még összesen két alkalommal fog emelni az EKB, így év végére 4,5 százalékos kamatot várnak.

A vezető európai indexek és az amerikai határidős kontraktusok emelkedtek miután a Bloomberg közzétette a hírt Stark beszédéről, az euró pedig gyengült a dollárral szemben. "Egyelőre úgy tűnik, hogy csak egy kamatemelés lesz júliusban, de sok függ az addig megjelenő makroadatoktól, melyek befolyásolhatják az EKB lépését" - nyilatkozta a Bloombergnek Alan Clarke, a BNP Paribas londoni elemzője.

Jelenleg egy éve változatlanul 4 százalékon áll az EKB alapkamata, de a tartósan magas élelmiszer- és energiaárak 3,6 százalékra emelték az eurozóna inflációját, ami jócskán meghaladja a 2 százalékos célt. Ezért az inflációs nyomás csökkentése érdekében kénytelen lesz emelnia rátát a jegybank.

"Mindent meg fogunk tenni, hogy megállítsuk az árak emelkedését, és középtávon stabilizáljuk a fogyasztói árakat" - mondta el beszédében Jürgen Stark.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.