TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. június 11. 09:34

Jürgen Stark, az Európai Központi Bank egyik döntéshozója kedden úgy nyilatkozott, hogy a bank döntéshozóinak körében egyelőre nem került szóba egy esetleges kamatemelés július után - írja a Bloomberg.

A múlt heti kommentárok után az szinte biztosnak tűnik, hogy júliusban emelkedni fog az európai alapkamat az inflációs nyomás erősödése miatt. Jürgen Stark, az EKB tisztségviselője szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy sorozatos kamatemelések jönnek, a júliusi emelés után.

"A piac megértette a jegybank múlt heti jelzéseit, de azt senki nem említette, hogy július után is kamatot emelhet az EKB" - mondta egy Amerikában tartott beszédében Stark. A múlt héten Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke nyilatkozott arról, hogy a következő alkalommal 25 bázisponttal 4,25 százalékra emelheti az alapkamatot a jegybank. Az elemzők arra számítanak, hogy idén még összesen két alkalommal fog emelni az EKB, így év végére 4,5 százalékos kamatot várnak.

A vezető európai indexek és az amerikai határidős kontraktusok emelkedtek miután a Bloomberg közzétette a hírt Stark beszédéről, az euró pedig gyengült a dollárral szemben. "Egyelőre úgy tűnik, hogy csak egy kamatemelés lesz júliusban, de sok függ az addig megjelenő makroadatoktól, melyek befolyásolhatják az EKB lépését" - nyilatkozta a Bloombergnek Alan Clarke, a BNP Paribas londoni elemzője.

Jelenleg egy éve változatlanul 4 százalékon áll az EKB alapkamata, de a tartósan magas élelmiszer- és energiaárak 3,6 százalékra emelték az eurozóna inflációját, ami jócskán meghaladja a 2 százalékos célt. Ezért az inflációs nyomás csökkentése érdekében kénytelen lesz emelnia rátát a jegybank.

"Mindent meg fogunk tenni, hogy megállítsuk az árak emelkedését, és középtávon stabilizáljuk a fogyasztói árakat" - mondta el beszédében Jürgen Stark.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.