Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A pozitív gazdasági fundamentumoknak köszönhetően az amerikai tőzsdeindexek esés nélkül törnek előre. Ilyen hosszú pozitív időszakot csupán egyszer jegyeztek fel eddig.

Az amerikai tőzsdeindexek hétről hétre egyre magasabbra törnek. A történelmi rekordokon túl azonban a mostani emelkedésnek van egy nagyon fontos különlegessége is, gyakorlatilag visszaesés nélkül abszolválták a piacok az elmúlt 11 hónapot. Azóta ugyanis az egyik legfontosabbnak tekintett tőzsdeindex, az S&P 500 az emelkedés közben nem produkált 3 százalékot elérő visszaesést.

A tőzsdék sajátja a hullámzás, normál esetben egy komoly erősödő trenden belül is vannak korrekciók, amikor akár 4-5 százalékkal is visszacsúsznak a mutatók. A mostani hatalmas erősödés viszont a korábbi tapasztalatokra fittyet hány, és visszaesések nélkül rohannak felfelé a tőzsdék. A szélesebb kört átfogó S&P 500-as index ugyanis 2016. november 7. óta nem produkált említésre méltó (a fent jelzett 3 százalékot elérő) megtorpanást. A 234 napos időszak az amerikai tőzsde történetének eddigi második leghosszabb időszaka. A csúcsot 241 nappal a 1995. január 26. és 1996 január 9. közötti szakasz tartja. Látva ugyanakkor a piacok állapotát, és a befektetői hangulatot, nehéz elképzelni, hogy a következő egy hétben komoly megingás jöjjön. Így nagy valószínűséggel október végén egy újabb elképesztő rekord dől meg a tengerentúlon.

A befektetők - egyesek szerint már-már vak-  hitét jelzi, hogy csak az ősz folyamán számos olyan tényező merült fel, amely egy nyugtalan időszakban komoly esést generálhatott volna. A tőzsdék azonban mindenféle megrázkódtatás nélkül vészelték át eddig az atomháborúval fenyegető észak-koreai konfliktust, az utóbbi évtized legpusztítóbb hurrikánjait, a Kaliforniában pusztító tűzvészt, a mexikói földrengést, vagy éppen Spanyolország esetleges szétszakadását. Ugyanígy a Fehér Házzal és Trump elnök alkalmasságával kapcsolatos hírek (például, hogy állítólag a külügyminisztere Tillreson idiótának nevezte) sem hatották meg a befektetőket, akik a legkisebb megingást is vételi jelzésként kezelték, és "csak vétel" üzemmódba kapcsoltak.


Az elmúlt közel egy év emelkedése mellett egy másik példátlan rekord beállítása is nagyon valószínű. A magunk részéről ugyanis biztosan nem fogadnánk arra, hogy az idei közel 15 százalékos erősödését elvesztené az S&P 500-as index. Ha pedig nem lesz komoly visszaesés az év végéig, akkor immár a kilencedik évet zárják majd az amerikai tőzsdék emelkedő indexekkel. Ilyen hosszú nyerő széria eddig csupán egyetlen alkalommal fordult elő a történelem során: 1991 és 1999 között. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy az a kilenc éves szakasz nem zárult szépen, a következő három év ugyanis komoly, 9 és 22 százalék közötti éves visszaesést hozott.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.