<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Ha a lakás budapesti, 50 négyzetméternél kisebb és még felújított is, nyerő helyzetben vagyunk.

A budapesti, 50 négyzetméter alatti, felújított lakásokat lehet a leggyorsabban értékesíteni, legalábbis erre jutott az Otthontérkép saját adatbázisának átvizsgálása után. A térképes ingatlanhirdetési oldalt működtető cég az adatbázisában történt változásokat elemezve jutott arra a következtetésre, hogy 7 hirdetett ingatlanból hat hét alatt átlagosan egy kerül értékesítésre idehaza. Ugyanakkor lényeges különbségek vannak a forgási sebességben az ingatlanok típusától, állapotától, méretétől, illetve elhelyezkedésétől függően.

A gazdasági, illetve migrációs folyamatok ismeretében nem jelent nagy meglepetést, hogy Budapesten 73 százalékkal nagyobb eséllyel lehet ingatlant értékesíteni, mint vidéken. Itt ugyanis minden harmadik ingatlanra jut egy eladás. Budapest után Győr-Moson-Sopron és Fejér megye következik. A lista végén pedig Somogy, Veszprém és Vas megye áll, ami különösen a két utóbbi megye gazdasági potenciáljának ismeretében meglepetést jelenthet.

Miután a budapesti piac a leglikvidebb, így azon nincs túl sok csodálkozni való, hogy a lakások sokkal jobban "pörögnek", mint a családi házak. Az Otthontérkép elemzése szerint 1,5-szer könnyebb egy lakást értékesíteni, mint egy családi házat. Ráadásul a befektetési szándékkal vásárlók is sokkal hamarabb megtalálják a számításukat egy lakás esetén, ha a vásárlást követően akár a felújítás-eladás folyamatát, akár a bérleti kiadást preferálják.

Ha már felújítás, az elemzés szerint az ingatlan állapota is befolyásolja egy-egy ingatlan értékesítési folyamatának hosszát. A felújított ingatlanok ugyanis az átlagnál 30 százalékkal gyorsabban találnak gazdára. Ezzel szemben nincs szignifikáns eltérés az átlagtól új építésű ingatlan esetében, míg a felújítandó lakásokat 20 százalékkal nehezebb eladni.

Az elemzés szerint ez azért lehet, mert egyszerűbbnek tűnhet egy kész, már felújított otthon mellett dönteni, mint belefogni a renoválásba, viszont az új építésűhöz képest mégis alacsonyabb áron lehet megvásárolni őket.

Szintén szignifikáns eltérést mutatnak a számok a méretbeli különbségek alapján. Az Otthontérképen található 50 négyzetméter alatti ingatlanokat az átlagnál 75 százalékkal nagyobb eséllyel lehet értékesíteni. Ahogy nő az alapterület, úgy csökken az eladás esélye. A 180 négyzetméter fölötti otthonok esetében tizenkettő ajánlatra már csak egy eladás jut, míg 50 négyzetméter alattiaknál háromra egy.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.