<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

"Egyre dühösebbek" az európai tőzsdei befektetők, miután a részvénypiacokon az idén megjelent új vállalati papírok több mint a fele immár a kibocsátási ár alatt forog - írta a keddi Financial Times.

A legnagyobb európai hitelminősítő által az európai kötvénypiaci befektetők körében elvégzett harmadik negyedévi közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a piaci szereplők 41 százaléka szerint "jelentősen javította" a valutaunió hosszú távú életképességi kilátásait a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 250 milliárd eurós keretével is kiegészített 500 milliárd eurós pénzügyi mentőmechanizmus, valamint az euróövezeti jegybank szuverén kötvényvásárlása és az egyes tagállamok gyorsított ütemű deficitcsökkentése.

A felmérésbe bevont befektetők ugyanekkora aránya szerint azonban az eddig megtett stabilizáló intézkedések elégtelenek, még többre van szükség, 17 százalék pedig azzal a megállapítással értett egyet, hogy az euróövezet problémái "strukturális jellegűek és leküzdhetetlenek".

Az euróövezet jövőjével kapcsolatban nagy londoni befektetési és elemző házak is megfogalmaztak már kétségeket.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi tanácsadó csoport, a Capital Economics nemrégiben kiadott helyzetértékelésében azt írta: véleménye szerint most már 50 százalék feletti a valószínűsége annak, hogy jelenlegi formájában az euróövezet öt éven belül megszűnik. A ház szakértői közölték: a valutauniós térség adósság- és versenyképességi problémáinak, valamint strukturális gazdasági gyengeségeinek elemzése során jutottak erre a következtetésre.

A Capital Economics által felvázolt lehetséges változások között szerepelt egy tagállam - "minden valószínűség szerint Görögország" - kilépése, akár önkéntes alapon, akár a többi tagország "felkérésére". A cég szerint emellett nem kizárható Németország távozása, egy egész országcsoport kilépése, vagy az euróövezet kettébomlása egy "északi" és egy "déli" euróra.

Az ING bankcsoport elemző csoportjának szintén nemrégiben Londonban ismertetett elemzése szerint az elmúlt időszak fejleményei után "a legelszántabb európártiaknak is el kell ismerniük", hogy egyes tagországok kilépésének, illetve az euróövezet felbomlásának esélye "immár nem zéró".

A Fitch Ratings kedden Londonban kiadott negyedéves felméréséből kitűnik, hogy a kötvénypiaci befektetők változatlanul igen borúsan ítélik meg az európai államadósok helyzetét. Arra a felkérésre, hogy rangsorolják az európai hitelpiacokat a következő tizenkét hónapban fenyegető legfőbb kockázatokat, a válaszadók 90 százaléka minősítette "magasnak" a szuverén adósságproblémákból eredő piaci rizikót.

A recesszió visszatérésének veszélyét a többség - 52 százalék - alacsony szintű kockázatnak nevezte.

Arra a kérdésre, hogy "ha lenne befektethető 1 eurója", azt melyik adósságpiaci szektorban fektetné be a legkevésbé szívesen, a relatív többség - 36 százalék - a fejlett szuverén európai adósokat jelölte meg, és csak 4 százalék válaszolta azt, hogy ez a piaci szegmens lenne az első számú befektetési célpontja.

Jobban jártak az európai felzárkózó piaci államadósok: a befektetést az ő adósságaikba csak a megkérdezettek 3 százaléka vetette el, 13 százalék viszont azt mondta, hogy ezeknek az országoknak a szuverén adósságába fektetne be a legszívesebben.

Meredeken nőtt ugyanakkor a bankok helyzete miatt aggódó befektetők aránya. A Fitch Ratings felmérése kimutatta, hogy az intézményi befektetők 36 százaléka szerint a befektetési ajánlású pénzintézetek néznek szembe a legnagyobb refinanszírozási kihívással a következő egy évben; az így vélekedők aránya az előző, második negyedévi piaci közvélemény-kutatás során még csak 8 százalék volt.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.