3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Az elmúlt időszakban az ausztrál dollár töretlenül erősödött, és az inflációs nyomás miatt várható kamatemelés a napokban újabb csúcsra lökte a dollárral szemben. Az alapkezelők által nagy számban felvett long pozíció azonban könnyen problémákat okozhat, egy éve hasonló szituációban a szigetország devizája egy hét alatt 10 százalékot zuhant, áll az FxPro elemzésében.

Az éjszaka folyamán újabb rekordmagasságba tört a féktelen ausztrál dollár, miután a vártnál magasabb infláció miatt egyre valószínűbb, hogy az RBA (Ausztrál Központi Bank) még idén tovább szigorítja a monetáris politikát. Az első negyedévben 1,6 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak, mely az elmúlt öt év legnagyobb negyedéves megugrását jelenti. Ugyanakkor az év elején pusztító queenslandi árvíz is hozzájárult a zöldségárak 16 százalékos, illetve a gyümölcsárak 15 százalékos drágulásához. Az inflációt az üzemanyagárak 9 százalékos növekedése is tovább tüzelte. A maginflációs eredmények is várakozáson felül alakultak, miután a széles körben használt középérték-mutató negyedéves szinten 0,9, éves szinten pedig 2,3 százalékkal növekedett. A piacok jelenleg kétharmados esélyt adnak arra, hogy az RBA még az év vége előtt újabb 25 bázisponttal emeli a kamatokat, mely összesen 5 százalékra növelné az alaprátát.


Ami az AUD bikákat illeti, elsősorban a felszín alatt meghúzódó folyamatok okozhatnak aggodalmat. Először is a tréderek és fedezeti alapkezelők rekordmértékű long pozíciókban kereskednek a valutával. Pontosan egy évvel ezelőtt, miután hasonlóan megnyúltak az AUD long pozíciók, a valuta pár hét alatt több mint 10 százalékot zuhant. Másodsorban a gazdaság (az erőforrásokat leszámítva) is gyengélkedik, és ez csak részben vezethető vissza az árvízre. Ráadásul, míg a déli kontinens gazdasága némileg veszített lendületéből, addig az amerikai gazdaság látszólag erőre kapott. Harmadsorban azok az ausztrál vállalatok, melyek bevételeik egy részét külföldi befektetésekből nyerik, arra panaszkodnak, hogy a valuta erősödése negatívan befolyásolja a profitot. Ezt várhatóan a következő hetekben publikált vállalati eredmények is alá fogják támasztani. Végül érdemes azt is figyelemben tartani, hogy ezeken a szédületes szinteken, a reál-effektív árfolyam 30 százalékkal haladja meg a hosszú távú átlagot.

Az elmúlt hónapokban számos tényező kedvezett az ausztrál dollárnak. Idetartozik többek között a carry trade fellendülése, illetve az a tény, hogy számos állami befektetési alap az AUD vásárlásával próbálja csökkenteni az USA dollártól való függést, de a szárnyaló nyersanyagáraknak köszönhetően Ausztrália külkereskedelmi cserearánya is tovább erősödött. Ezen felül az ausztrál kötvények is túlteljesítették a többi fejlett piac papírjait, elsősorban azért, mert Ausztrália jelenleg az egyik legbiztonságosabb AAA besorolású ország. Hosszútávon továbbra is a kereskedők kedvenc valutája maradhat az AUD. Rövidtávon azonban igen nehéz megjósolni az árfolyam alakulását.

Forrás: FxPro

Jogi nyilatkozat és kockázati figyelmeztetés

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!