<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az elmúlt időszakban az ausztrál dollár töretlenül erősödött, és az inflációs nyomás miatt várható kamatemelés a napokban újabb csúcsra lökte a dollárral szemben. Az alapkezelők által nagy számban felvett long pozíció azonban könnyen problémákat okozhat, egy éve hasonló szituációban a szigetország devizája egy hét alatt 10 százalékot zuhant, áll az FxPro elemzésében.

Az éjszaka folyamán újabb rekordmagasságba tört a féktelen ausztrál dollár, miután a vártnál magasabb infláció miatt egyre valószínűbb, hogy az RBA (Ausztrál Központi Bank) még idén tovább szigorítja a monetáris politikát. Az első negyedévben 1,6 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak, mely az elmúlt öt év legnagyobb negyedéves megugrását jelenti. Ugyanakkor az év elején pusztító queenslandi árvíz is hozzájárult a zöldségárak 16 százalékos, illetve a gyümölcsárak 15 százalékos drágulásához. Az inflációt az üzemanyagárak 9 százalékos növekedése is tovább tüzelte. A maginflációs eredmények is várakozáson felül alakultak, miután a széles körben használt középérték-mutató negyedéves szinten 0,9, éves szinten pedig 2,3 százalékkal növekedett. A piacok jelenleg kétharmados esélyt adnak arra, hogy az RBA még az év vége előtt újabb 25 bázisponttal emeli a kamatokat, mely összesen 5 százalékra növelné az alaprátát.


Ami az AUD bikákat illeti, elsősorban a felszín alatt meghúzódó folyamatok okozhatnak aggodalmat. Először is a tréderek és fedezeti alapkezelők rekordmértékű long pozíciókban kereskednek a valutával. Pontosan egy évvel ezelőtt, miután hasonlóan megnyúltak az AUD long pozíciók, a valuta pár hét alatt több mint 10 százalékot zuhant. Másodsorban a gazdaság (az erőforrásokat leszámítva) is gyengélkedik, és ez csak részben vezethető vissza az árvízre. Ráadásul, míg a déli kontinens gazdasága némileg veszített lendületéből, addig az amerikai gazdaság látszólag erőre kapott. Harmadsorban azok az ausztrál vállalatok, melyek bevételeik egy részét külföldi befektetésekből nyerik, arra panaszkodnak, hogy a valuta erősödése negatívan befolyásolja a profitot. Ezt várhatóan a következő hetekben publikált vállalati eredmények is alá fogják támasztani. Végül érdemes azt is figyelemben tartani, hogy ezeken a szédületes szinteken, a reál-effektív árfolyam 30 százalékkal haladja meg a hosszú távú átlagot.

Az elmúlt hónapokban számos tényező kedvezett az ausztrál dollárnak. Idetartozik többek között a carry trade fellendülése, illetve az a tény, hogy számos állami befektetési alap az AUD vásárlásával próbálja csökkenteni az USA dollártól való függést, de a szárnyaló nyersanyagáraknak köszönhetően Ausztrália külkereskedelmi cserearánya is tovább erősödött. Ezen felül az ausztrál kötvények is túlteljesítették a többi fejlett piac papírjait, elsősorban azért, mert Ausztrália jelenleg az egyik legbiztonságosabb AAA besorolású ország. Hosszútávon továbbra is a kereskedők kedvenc valutája maradhat az AUD. Rövidtávon azonban igen nehéz megjósolni az árfolyam alakulását.

Forrás: FxPro

Jogi nyilatkozat és kockázati figyelmeztetés

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.