2008. június 10. 07:19

A jegybanki döntéshozóknak ellenállónak kell maradniuk az inflációs nyomással szemben, meg kell akadályozni, hogy a magas energiaárak begyűrűzzenek a fogyasztói árak szélesebb rétegébe - jelentette ki Ben Bernanke Fed-elnök tegnap Bostonban. Ezzel lényegében előrevetítette egy kamatemelés lehetőségét a tengerentúlon.

Az amerikai jegybank elnökének beszéde az infláció körül forgott, így szinte biztosra vehető, hogy befejeződtek a kamatcsökkentések a tengerentúlon. Bernanke szerint sokkal ellenállóbbnak kell lenni az inflációs nyomással szemben, a jegybank döntéshozóinak mindent meg kell tenniük, hogy megakadályozzák a fogyasztói árak elrugaszkodását.

A befektetők Bernanke szavaiból azta következtetést vonták le, hogy az idei év hátralevő részében a Fed áttérhet a kamatemelések politikájára az eddigi kamatcsökkentések után. A Fed elnöke már korábban is kongatta a vészharangot, mivel az elmúlt egy évben megduplázódott az olaj világpiaci ára, ez pedig szinte minden szektorra hatással van, a cégek kénytelenek árat emelni, hogy tudják tartani a lépést.

"A Fed egyelőre keresi a megfelelő egyensúlyt a gyenge gazdaság serkentése és az inflációs célok betartása között" - nyilatkozta a Bloombergnek Gary Schlossberg, a Wells Capital Management vezető elemzője. Szerinte Bernanke mostani beszéde emelte annak valószínűségét, hogy legközelebb a kamatemelés mellett fog dönteni a jegybank.

A kétéves amerikai államkötvények hozama általában sokkal érzékenyebben reagál a Fed-kamatdöntés várakozásaira, mint a hosszabb lejáratú papírok kamata. Bernanke beszédét követően az ázsiai kereskedésben 22 bázisponttal emelkedett a kötvények hozama, 2,93 százalékra kúszott fel.

A Fed-elnöke tegnapi beszédében azt is kifejtette, hogy a jegybank döntéshozóinak ellen kell állniuk az infláció hosszabb távú következményeinek, mivel a fogyasztói árak esetleges elrugaszkodása destabilizálhatja az amerikai gazdaságot.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.