<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A jegybanki döntéshozóknak ellenállónak kell maradniuk az inflációs nyomással szemben, meg kell akadályozni, hogy a magas energiaárak begyűrűzzenek a fogyasztói árak szélesebb rétegébe - jelentette ki Ben Bernanke Fed-elnök tegnap Bostonban. Ezzel lényegében előrevetítette egy kamatemelés lehetőségét a tengerentúlon.

Az amerikai jegybank elnökének beszéde az infláció körül forgott, így szinte biztosra vehető, hogy befejeződtek a kamatcsökkentések a tengerentúlon. Bernanke szerint sokkal ellenállóbbnak kell lenni az inflációs nyomással szemben, a jegybank döntéshozóinak mindent meg kell tenniük, hogy megakadályozzák a fogyasztói árak elrugaszkodását.

A befektetők Bernanke szavaiból azta következtetést vonták le, hogy az idei év hátralevő részében a Fed áttérhet a kamatemelések politikájára az eddigi kamatcsökkentések után. A Fed elnöke már korábban is kongatta a vészharangot, mivel az elmúlt egy évben megduplázódott az olaj világpiaci ára, ez pedig szinte minden szektorra hatással van, a cégek kénytelenek árat emelni, hogy tudják tartani a lépést.

"A Fed egyelőre keresi a megfelelő egyensúlyt a gyenge gazdaság serkentése és az inflációs célok betartása között" - nyilatkozta a Bloombergnek Gary Schlossberg, a Wells Capital Management vezető elemzője. Szerinte Bernanke mostani beszéde emelte annak valószínűségét, hogy legközelebb a kamatemelés mellett fog dönteni a jegybank.

A kétéves amerikai államkötvények hozama általában sokkal érzékenyebben reagál a Fed-kamatdöntés várakozásaira, mint a hosszabb lejáratú papírok kamata. Bernanke beszédét követően az ázsiai kereskedésben 22 bázisponttal emelkedett a kötvények hozama, 2,93 százalékra kúszott fel.

A Fed-elnöke tegnapi beszédében azt is kifejtette, hogy a jegybank döntéshozóinak ellen kell állniuk az infláció hosszabb távú következményeinek, mivel a fogyasztói árak esetleges elrugaszkodása destabilizálhatja az amerikai gazdaságot.