<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Fed elnöke, Ben Bernanke pénteken úgy nyilatkozott, hogy folytatódik a gazdasági élénkítés.

További gazdaságélénkítést jelentett be a Fed részéről Ben Bernanke, az amerikai jegybank elnöke, de hozzátette: ennek nagyságáról még vita folyik. A Fed bostoni konferenciáján Bernanke pénteken elmondta: a magas munkanélküliség és alacsony infláció további monetáris enyhítést tesz szükségessé. A Fed újabb állampapír-vásárlási programmal élénkítene, de arról még nem született döntés, hogy ez mennyire lenne "agresszív". Az államkötvény-vásárlási program részleteit a Fed Nyíltpiaci Bizottságának november 2-3-i ülésén ismertetik részletesen.

Bernanke elismerte, hogy az amerikai gazdaság "kevésbé élénk ütemben növekszik, mint azt szeretnék" és a Fed tart attól, hogy a növekedési ütem továbbra is lanyha marad, a munkanélküliség jövőre csak enyhén kezd csökkenni. Bár Bernanke nem részletezte, hogy a Fed pontosan milyen utat követ, utalt arra, hogy a Fed korábbi kötvényvásárlásai is sikeresek voltak  a gazdaság támogatása szempontjából.

A növekedési kilátásokkal kapcsolatban számszerű becsléseket nem közölt, csupán annyit mondott, hogy a kilábalás üteme lassult az utóbbi hónapokban, és a közeljövőben meglehetősen mérsékelten is fog folytatódni. " Nem valószínű, hogy a növekedés jövőre jóval felette maradjon a hosszabb távon szokásosnak" - jelentette ki. A bejelentés nyomán a dollár gyengült az euróval és a jennel szemben, miközben az európai részvényindexek ismét emelkedőre fordultak. Később azonban a dollár magához tért, és az amerikai tőzsdemutatók is erős nyereségekkel nyitottak.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.