2p

A Fed elnöke, Ben Bernanke pénteken úgy nyilatkozott, hogy folytatódik a gazdasági élénkítés.

További gazdaságélénkítést jelentett be a Fed részéről Ben Bernanke, az amerikai jegybank elnöke, de hozzátette: ennek nagyságáról még vita folyik. A Fed bostoni konferenciáján Bernanke pénteken elmondta: a magas munkanélküliség és alacsony infláció további monetáris enyhítést tesz szükségessé. A Fed újabb állampapír-vásárlási programmal élénkítene, de arról még nem született döntés, hogy ez mennyire lenne "agresszív". Az államkötvény-vásárlási program részleteit a Fed Nyíltpiaci Bizottságának november 2-3-i ülésén ismertetik részletesen.

Bernanke elismerte, hogy az amerikai gazdaság "kevésbé élénk ütemben növekszik, mint azt szeretnék" és a Fed tart attól, hogy a növekedési ütem továbbra is lanyha marad, a munkanélküliség jövőre csak enyhén kezd csökkenni. Bár Bernanke nem részletezte, hogy a Fed pontosan milyen utat követ, utalt arra, hogy a Fed korábbi kötvényvásárlásai is sikeresek voltak  a gazdaság támogatása szempontjából.

A növekedési kilátásokkal kapcsolatban számszerű becsléseket nem közölt, csupán annyit mondott, hogy a kilábalás üteme lassult az utóbbi hónapokban, és a közeljövőben meglehetősen mérsékelten is fog folytatódni. " Nem valószínű, hogy a növekedés jövőre jóval felette maradjon a hosszabb távon szokásosnak" - jelentette ki. A bejelentés nyomán a dollár gyengült az euróval és a jennel szemben, miközben az európai részvényindexek ismét emelkedőre fordultak. Később azonban a dollár magához tért, és az amerikai tőzsdemutatók is erős nyereségekkel nyitottak.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!