2018. február 12. 19:04

A jelenlegi erős részvénypiaci korrekció nem jelenti azt, hogy hanyatt-homlok kell menekülni, vannak olyan részvények, amelyek magas osztalékhozamuk révén most is jó választást jelenthetnek.

Egy részvény esetén a befektetők kétféle módon is profitálhatnak. Egyrészt az árfolyamemelkedésből. Ez az, amit sokan folyamatosan figyelnek, és egy-egy rosszabb időszak, mint amilyen a jelenlegi is, komoly aggodalomra adhat okot. A másik, ami jóval kiszámíthatóbb, ha a befektetők az osztalék miatt vásárolják meg a papírokat. Vannak ugyanis olyan vállalatok, amelyek nem rendelkeznek kimagasló növekedési potenciállal, ugyanakkor a működésük és a nyereségrátájuk viszonylag stabil. Ezek a cégek ráadásul a profit számottevő részét a tulajdonosoknak kifizetik osztalék formájában.
 
 
Az Equilor vezető elemző-helyettese, Kovács Bálint ilyen részvényekről írt a befektetési vállalat blogján. Az osztrák ATX tagok közül idén is különösen magas osztalékhozammal kecsegtet az osztrák posta, az Österreichische Post és az UNIQA részvénye. Ezek közül a szakértő szerint a posta részvénye a defenzívebb oldalát erősítheti a részvényportfóliónak, ugyanakkor az UNIQA-val érdemes most óvatosabbnak lenni. Érdemes az olyan cégekre is figyelni, mint a Lenzing textilgyártó, amely osztalékemeléssel próbálja a részvényesi bizalmat helyreállítani. A cukorgyártó Agrana 10 év után ismét visszakerült az ATX indexbe tavaly ősszel, és a vállalat pedig folytathatja a 2011 óta tartó gyakorlatát és idén tovább emelheti a részvényenkénti osztalék mértékét, teszik ezt annak ellenére, hogy a részvényárfolyam nem mutat kedvező képet.
 
Forrás: Equilor 

A német DAX tagok között is számos, relatíve magas osztalékhozammal kecsegtető részvényt találunk. Kovács Bálint szerint hagyományosan magas részvényenkénti osztalékot, és általában magas hozamot is a biztosítók nyújtanak. Az Allianz és a Münich Re egyaránt attraktív, de utóbbi eredményeinek és kilátásainak tükrében a kettő közül inkább az Allianz látszik vonzóbbnak. Az elemző szerint érdemes a BASF-t is kiemelni, ahol 13 százalékos osztalékemelés jöhet idén, míg a Continentalnál és a Daimlernél egyaránt 12 százalékos, a HeidelbergCementnél pedig 25 százalékos. A részvényportfólió defenzív, és az állampapíroknál magasabb hozamot biztosító tagja lehet a Deutsche Telekom és a Deutsche Post.