2014. március 12. 10:37

A hét eleji emelkedéssel közel féléves csúcsra nőtt az arany nemzetközi ára.

Egy nap alatt 0,53 százalékkal, 7,09 dollárral emelkedett szerdán délelőttre az arany unciánkénti spot ára, és elérte az 1356,1 dollárt. Kereskedők szerint a tőzsdei részvényárfolyamok gyengülése, a nem nemesfémek (réz, vas) árának csökkenése és a befektetői kereslet segített az arany árának áttörni az unciánkénti 1355 dolláros technikai határt.

Az arany mellett az ezüst ára is nőtt. Az elemzők szerint egyértelműen az ukrajnai helyzet és a kínai gazdaság pillanatnyilag gyenge teljesítménye magyarázza a nemesfémek iránti nagyobb érdeklődést.

Az arany spot ára szerdán már 1362 dollár is volt, míg határidős piacon elérte az 1364 dollárt. Utoljára 2013. szeptember 20-án voltak ilyen magasak az árak.

A nemesfémek árának határozottan jót tett a világpiaci bizonytalanság, mert az arany ilyenkor mindig felértékelődik biztonsági tartalék szerepköre miatt. A nemesfémek ára 2013-ben átlagosan 28 százalékkal csökkent, de 2014 kezdete óta már 13 százalékkal emelkedett.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.