2008. június 3. 11:04

A Balaton környéki ingatlanpiacon évről-évre megfigyelhető a szezonalitás csökkenése, ez a tendencia már a nyaralók piacára is begyűrűzött - olvasható a Hypo Alpe-Adria Leasing elemzésében.

A Balaton legfontosabb gazdasági ága az idegenforgalom és a turizmus, az ingatlanfejlesztések is ennek jegyében történnek a tó partján. A turisztikai beruházásokhoz kapcsolódnak kiegészítő infrastrukturális fejlesztések is, a Balaton partján egyre nagyobb szerepet kapnak a spanyol, olasz és ír befektetők is a hazai fejlesztők mellett.

Balatonfüreden a Görög falu hasznosítása a legnagyobb beruházás, a régóta félkész állapotban lévő épületegyüttest most új koncepció mentén hasznosítanák. A tervek szerint a beruházás fő funkciója a szórakoztatás és a vendéglátás lesz.

Siófok városa a 2008 szezon kezdetre tervezi átadni a felújított balatonkiliti repülőteret. A magántőkével együtt folyó beruházás korszerűsíti a légikikötőt és előkészíti a nagyobb gépek befogadásához szükséges fejlesztéseket. Egymilliárd forintos beruházással jelenleg építik a Siófok Plázát is. Zamárdiban 350 állásos hajó kikötő épül, amitől az önkormányzat 20%-os turisztikai bevétel növekedést vár.

A balatoni fejlesztések egyik meghatározó szereplője, az SCD Holding fejlesztésében épül Badacsonytomajon 5,5 milliárdos beruházás keretében a bor és gasztronómiai turizmust célzó négy plusz egy csillagos hotel.