2007. november 16. 15:34

A hétvégén is folytatódik a tömegközlekedési sztrájk Franciaországban, miután a tiltakozókat nem győzte meg a szakszervezeti vezetők és a kormány közti elvi megállapodás a nyugdíjreformról történő háromoldalú tárgyalásokat illetően.

A konfliktus radikalizálódásának első jelei is megmutatkoztak: Toulouse-ban, Párizsban és Bordeaux-ban pénteken füstbombákkal és a sínek elfoglalásával akadályozták meg a sztrájkolók a néhány közlekedő vonat indulását. A francia vasúttársaság (SNCF) vezetősége elfogadhatatlannak nevezte az akciókat.

A nyugdíjreform ellen a nagy állami vállalatok szakszervezetei által meghirdetett határozatlan idejű sztrájk harmadik napján továbbra is jelentős fennakadások voltak a tömegközlekedésben, de a sztrájkolók száma fokozatosan csökken. Szerdán még a vasutasok 65, csütörtökön 43, pénteken pedig már csak 32 százaléka sztrájkolt. A Párizsi Tömegközlekedési Vállalat (RATP) dolgozóinak csak 23 százaléka nem vette fel a munkát pénteken, szemben a csütörtöki 27 százalékkal. Párizsban minden ötödik metró közlekedett csak pénteken, és hasonló helyzet várható a hétvégén is.

A szakszervezetek pénteki közgyűléseiken úgy döntöttek, hogy hétfő reggelig biztosan folytatják tiltakozó megmozdulásukat.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.