2007. június 14. 07:00

Az amerikai optimizmus adhatja meg az alaphangot a pesti parketten is. Tegnap a tengerentúlon a Dow 1,4 százalékot ugrott, miközben a kötvényhozamok 5,2 százalékig estek. A kedvező hírek hatására a feltörekvő piaci devizák, így a forint is erősödött.

Amerika a tegnapi kiskereskedelmi adatok lendületet adtak a tengerentúli börzéknek, jelezve, hogy a medvének még várnia kell, egyelőre továbbra is a bika az úr a piacon.

Itthon a piac valószínűleg veszi a 26600 feletti ellenállást, és ismét a 27000-es szintet veheti utánna célba.

Céges híreket illetően az Orco mai piacra lépése érdemel említést, az ingatlanberuházással és hasznosítással foglalkozó cég vezetői szerint a papír a következő felülvizsgálatkor bekerülhet a Bux-kosárba, ami a kisbefektetők számára is érdekessé teheti a részvényt.

Megoszlik a szakma véleménye, mennyire sikeres a kis cégeket a tőzsdére terelni szándékozó akció, ám a GKM és a Bét két éve elindított programja folytatásaként, újra meghirdeti a tőzsdei bevezetésre készülő gazdasági társaságoknak szóló pályázatát. Mint a tőzsde közleménye fogalmaz a 2006-ban meghirdetett pályázaton három cég nyert el támogatást, melyek közül az RFV Zrt. tőzsdei bevezetése már sikeresen meg is történt, míg az Orco Property Group S.A. listázása folyamatban van. A pályázati keretössze 100 millió forint.

A mai nyitóárakat tekintve minden felele kezdett a Bux 200 pontos pluszban áll. A Mol 24800, az OTP 9570, a MTelekom 952, míg a Richter 36600 forint.

A forint erősebben nyitott csütörtökön a bankközi devizapiacon, az eurót kilenc óra körül 252,80/253,00 forinton jegyezték a szerdai 253,60/70 forint után. A devizapiacok megnyugodtak a szerdai hektikus ingadozás után, amit az amerikai tízéves kincstárjegy 5,33 százalékig ugró hozamszintje idézett elő. Csütörtökre 5,20 százalékig esett vissza az amerikai állampapír hozama, ami jót tett a feltörekvő piaci devizáknak, a forinttal együtt erősödött a lengyel zloty is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.