<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Felemás adatok érkeztek ma reggel Svájcból. Míg a foglalkoztatási arány minimálisan jobb lett a vártnál, az ország kereskedelmi többlete lényegesen alacsonyabb lett.

Valószínűleg az erős franknak köszönhetően 1,5 milliárd svájci frank lett az ország kereskedelmi többlete áprilisban, ami az egy évvel ezelőtti adathoz képest 27 százalékos visszaesést jelent. Az elemzők lényegesen magasabb értéket, 2,05 milliárdot vártak. Az első négy hónapban Svájc kereskedelmi többlete így 8 százalékkal esett vissza 2010-hez képest.

A munkaerőpiacon azonban a várt stagnálás helyett, ha minimálisan is, de nőtt a foglalkoztatottak száma az első negyedévben. Az előző negyedévi és a várt 4,1 millió helyett 4,11 millióan dolgoztak Svájcban.

Az adatoknak köszönhetően valamennyire visszagyengül a frank a tegnapi rekord magasságokból az euróval szemben. (Igaz, ebben a mai napra jellemző általános kockázatvállalási kedv növekedésnek is szerepe van.)

Euró-frank keresztárfolyam az elmúlt napokban


Miután a frank az euróval szemben 1,235 környékén jár, a forint pedig 270 alá erősödött az euróval szemben, így most 218 forint alatt jegyzik a magyar fizetőeszközt a frankkal szemben. Ugyanakkor az erősödés mértéke nem változtatta meg alapjaiban az árfolyamok technikai szempontból várható alakulását (lásd: Hogyan lesz 240 forintos svájci frank?)

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.