2009. január 22. 10:49

A jelenlegi bizonytalan környezetben a gyógyszeripari részvények jelenthetnek jó részvénypiaci befektetést, főleg a Richter lehet vonzó, mivel idén futnak ki a cég átváltható kötvényei - mondta el Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. üzletfejlesztési igazgatója a cég sajtóreggelijén csütörtökön Budapesten.

A gazdasági válság miatti bizonytalan hangulatban az Equilor szakemberei szerint a gyógyszeripar jelenthet jó befektetést a részvénypiacon - olvasható az MTI tudósításában. Szegner Balázs, a cég üzletfejlesztési igazgatója a csütörtöki sajtóreggelin elmondta: 2009-ben a Richter lehet az egyik legjobb befektetés a Budapesti Értéktőzsdén, mivel a gyógyszergyárnak ősszel futnak ki az átváltható kötvényei.

Az Equilor szakembere szerint a gyógyszergyárak egyébként is az átlagnál vonzóbbak lehetnek, mivel a defenzív szektor jóval kevésbé van kitéve a recesszió veszélyeinek. A Richter ezen felül azért kerülhet a befektetők érdeklődésének középpontjába, mert idén ősszel lejárnak a négyéves futamidejű átváltható kötvényei, melyek a cég 25 százalékos tulajdonrészét testesítik meg - tette hozzá Szegner Balázs.

A Richter, exportőrcég lévén profitál a forint gyengüléséből, ugyanakkor 2009-ben csökkenhet kivitele a FÁK-országokba. Az elmúlt hónapokban Richter stabilan felülteljesítette a magyar indexet, így az idén a nagybefektetők érdeklődése is megnőhet a gyógyszercég részvényei iránt - emelte ki az üzletfejlesztési igazgató.

Az Equilor elemzője hozzátette: a kisebb tőzsdei cégek esetében nagyobb a kockázat, mivel a kis likviditás miatt általában élen járnak az esésben, lemaradnak viszont emelkedés esetén.

Szécsényi Bálint, az Equilor ügyvezető igazgatója szerint a világgazdaság szereplőinek egymástól való kölcsönös és szoros függősége miatt mindenkinek közös érdeke a helyi és nemzetközi stabilitás fenntartása. Ennek hatásaként az egyes országok és régiók különböző időpontokban és mértékben fognak visszaesni az idén - mondta el az igazgató.


Szécsényi Bálint megjegyezte: a jelenlegi, erőteljesen ingadozó pénz- és tőkepiaci környezetben rendkívül bonyolult befektetési döntést hozni. Felértékelődhet a független befektetési szolgáltatók szerepe, amelyeknél - ellentétben a bankokkal - nincsenek belső érdekkonfliktusok a befektetési termékek ajánlása esetén.

Az Equilor, az értékpapír üzletágban 2009-ben forgalomcsökkenést vár az állampapírok és a banki betétek kiszorító hatása miatt. A deviza üzletágban stabil, esetleg emelkedő forgalommal számolnak, mivel várakozásaik szerint növekszik a kockázatkezelés iránti igény és a nagyobb volatilitás miatt érdekesebb lesz a piac.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.