<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meg fogjuk őrizni a 13. havi nyugdíjat - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában pénteken.

A jövő évi költségvetés tervezete kapcsán a kormányfő azt mondta, hogy a nyugdíjak várhatóan megőrzik értéküket. Jövőre az infláció kisebb lesz a tervezettnél, illetve a kabinet azt szeretné, ha a munkaadók és munkavállalók abban állapodnának meg, hogy a keresetek növekedése az inflációt kövesse - tette hozzá.

A jövő évi adóváltozások kapcsán a kormányfő azt mondta: a vállalatok képviselői szerint igaza van a kormánynak, hogy a jelenlegi helyzetben először nem az adócsökkentéssel kell foglalkozni, hanem a stabilitással.

A miniszterelnök nem lát más megoldást a Robin Hood-adón kívül, amely forrást teremthetne a távfűtéses lakásban élők terheinek enyhítésére. "Látom, hogy vitatják, de szeretnék itt megoldást találni" - fogalmazott. A miniszterelnök szerint fontos a munkaadók követelése, hogy a kormány az adóegyszerűsítésre és a fehérítésre vonatkozó javaslatot mindenképpen nyújtsa be.

A 2009-es költségvetési tervezet a kormányfő szerint a parlamentben megkapja a többséget. "Mások is úgy gondolják, ahogy én, azaz van ideje a pártcsatározásoknak, meg van ideje az együttműködésnek is" - mondta, hozzátéve, hogy mindegyik párt támogatására számít.

Veres János a múlt vasárnapi konzultációk után valamennyi tárgyalópartnerének kompromisszumos javaslatot adott át, amely összefésüli a költségvetési tanács, a költségvetési plafon és a kormány közpénzügyi javaslatait. A miniszterelnök szerint Veres János úgy tájékoztatta őt, hogy egyik párt sem "jött szembe, nem támadta, mondott ellent" a csomagnak.

A pénzügyi válságból adódó kormányzati lépésekről szólva a miniszterelnök elmondta: a kormány konzultációt kezdett a Bankszövetség vezetőjével a devizahitelek kapcsán. Gyurcsány Ferenc azt mondta, a kormány várhatóan a jövő héten olyan javaslatokat tesz, amelyek "csillapítják a kockázatokat" ez ügyben.

A szombati nemzeti csúcsról a miniszterelnök azt mondta: a találkozó egy konzultációs fórum. "A probléma megértésének és közös megoldások keresésének fóruma, amely nem von el jogkört sem a kormánytól, sem a parlamenttől, demonstrálja, hogy az ország választott és közhivatalt betöltő vezetői ebben a szituációban együttműködnek, támogatják a döntéseket, és ezzel hozzájárulnak a válság kezeléséhez és megoldásához" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.