<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

"Önmagában az infláció, illetve annak várható pályája jóval alacsonyabb alapkamatot indokolna, ugyanakkor az ország sérülékenysége nem teszi azt lehetővé, hogy az MNB a fejlett piacok jegybankjaihoz hasonló nagy léptekben csökkentse az irányadó kamatszintet" - olvasható a Generali alapkezelő csütörtökön kiadott elemzésében.

Decemberre év/év alapon 4 százalék alá csökkenhet az infláció, a Magyar Nemzeti Bank pedig akár 100 bázisponttal is csökkentheti a kamatot a december 22-i ülésén - véli Vízkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője. A szakember szerint nagyobb az esély arra, hogy a jegybank csak 50 bázispontot fog vágni és 10 százalék lesz az alapkamat az év végére.

A nagy léptékű kamatcsökkentés veszélyeztetné a forint stabilitását és az ország finanszírozhatóságát is kérdésessé tenné, ezért nem teheti meg az MNB, hogy az európai jegybankokhoz hasonló mértékben csökkentse a kamatot - véli Vízkelety Péter. "A jegybank kommunikációja alapján a decemberi ülésen újabb kamatcsökkentés várható, úgy gondoljuk, hogy az alapkamat 10 százalékos szinten búcsúztatja az óévet. Ha az elkövetkező másfél hétben újabb pozitív hírek látnak napvilágot (ez a mostani inflációs adat is ilyen egyébként), akkor az sem kizárt, hogy a Monetáris Tanács egy 100 bázispontos vágást is megkockáztat." – mutat rá elemzésében a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

"Az infláció csökkenése mindenképpen folytatódni fog, az energiaárak óriásit zuhantak az elmúlt négy hónapban és ennek hatása csak fokozatosan jelentkezik a fogyasztói árindexben. Ugyanakkor a potenciálistól nyilvánvalóan elmaradó gazdasági növekedés, a lakossági fogyasztásban jelentkező keresletcsökkenés szintén az árak emelkedése ellen hatnak" - vélekedik a szakember a 2009-es inflációs kilátásokról.


"Korábban azt gondoltuk, hogy 4 százalék körüli szintre csökken az év/év alapon számított infláció decemberre, a novemberi adat fényében azonban megnőtt az esélye, hogy az említett adat hármassal kezdődjön. 2009-re, amennyiben nem változnak érdemben a leginkább meghatározó kondíciók, elképzelhetőnek tartjuk, hogy 3 százaléknál is alacsonyabb legyen a drágulás üteme. Ebben komoly változást hozhatna például, ha a világgazdaság folyamatai jelentősen javulnának, ekkor ugyanis a nyersanyagárak újra emelkedni kezdhetnének." – tette hozzá Vizkelety Péter, a decemberi statisztikákkal kapcsolatban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.