2014. április 14. 09:52

Háromheti csúcsra szökött föl az arany ára hétfőn. Piaci elemzők ezt azzal magyarázzák, hogy a befektetők biztos menedéket keresnek az ukrajnai feszültség ismételt növekedése láttán.

A nemesfémből egy uncia (31,1 gramm) 1329,70 dollárig drágult, ez tíz dollárral magasabb, mint a pénteki záróár. Az év eleje óta már több mint tíz százalékkal nőtt az arany ára.

A drágulás egyik oka, hogy Kelet-Ukrajnában az oroszpárti szeparatisták nem tettek eleget az ukrán kormány fölszólításának, és a hétfő reggeli határidőig nem ürítették ki az általuk elfoglalt hivatali épületeket.

A Commerzbank szakértői szerint az arany árát emellett még két tényező hajtotta föl: a részvénypiacok gyengülése és az a hír, hogy hosszabb ideig extrém alacsony marad az amerikai alapkamat. Az elemzők rövid távon az arany további drágulására számítanak.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.