2013. december 6. 11:28

A Lukoil, a legnagyobb magánkézben lévő orosz olajipari cég külföldi vállalatokkal folytat egyeztetést egy hatalmas venezuelai olajmező feltárása céljából létrehozott konzorciumban lévő részesedésének eladásáról.

A PDVSA venezuelai állami olajtársaság még 2009-ben orosz cégekkel, köztük a Rosneft (Rosznyefty) és a Gazprom Neft (Gazprom Nyefty) alkottak konzorciumot a Junin 6 olajmező feltárása érdekében. Akkori várakozások szerint a mintegy 30 milliárd dollár értékű beruházás révén 53 milliárd hordó kőolajat lehet majd kibányászni az Orinoco folyó térségében található olajövezetben.

A konzorciumban Venezuelának többségi, 60 százalékos a részesedése, a fennmaradó hányad az orosz cégek között oszlik meg. A Junin 6 2012-ben kezdett termelni.

A Kommerszant című orosz gazdasági napilap pénteken közölt értesülése szerint a Lukoil orosz partnereit kereste meg először azzal, hogy vegyék át a részesedését a konzorciumban, de alacsonyabb vételi árat kapott a vártnál. A Lukoil ezután fordult külföldi cégekhez. A Kommerszant úgy tudja, hogy az orosz vállalat tárgyalásban áll a norvég Statoil, az amerikai Chevron, a francia Total, a dél-koreai KNOC, a kínai Sinopec és CNOOC, valamint az indiai ONGC vállalatokkal. Orosz sajtóértesülések szerint a Lukoil-részesedés értéke a konzorciumban 200 millió dollár körüli.

Venezuela a dél-amerikai térség legnagyobb olajtermelője, a világ 11. legnagyobb olajexportálója, az olajszektor a helyi gazdaság vezető ágazata.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.