TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2013. december 6. 11:28

A Lukoil, a legnagyobb magánkézben lévő orosz olajipari cég külföldi vállalatokkal folytat egyeztetést egy hatalmas venezuelai olajmező feltárása céljából létrehozott konzorciumban lévő részesedésének eladásáról.

A PDVSA venezuelai állami olajtársaság még 2009-ben orosz cégekkel, köztük a Rosneft (Rosznyefty) és a Gazprom Neft (Gazprom Nyefty) alkottak konzorciumot a Junin 6 olajmező feltárása érdekében. Akkori várakozások szerint a mintegy 30 milliárd dollár értékű beruházás révén 53 milliárd hordó kőolajat lehet majd kibányászni az Orinoco folyó térségében található olajövezetben.

A konzorciumban Venezuelának többségi, 60 százalékos a részesedése, a fennmaradó hányad az orosz cégek között oszlik meg. A Junin 6 2012-ben kezdett termelni.

A Kommerszant című orosz gazdasági napilap pénteken közölt értesülése szerint a Lukoil orosz partnereit kereste meg először azzal, hogy vegyék át a részesedését a konzorciumban, de alacsonyabb vételi árat kapott a vártnál. A Lukoil ezután fordult külföldi cégekhez. A Kommerszant úgy tudja, hogy az orosz vállalat tárgyalásban áll a norvég Statoil, az amerikai Chevron, a francia Total, a dél-koreai KNOC, a kínai Sinopec és CNOOC, valamint az indiai ONGC vállalatokkal. Orosz sajtóértesülések szerint a Lukoil-részesedés értéke a konzorciumban 200 millió dollár körüli.

Venezuela a dél-amerikai térség legnagyobb olajtermelője, a világ 11. legnagyobb olajexportálója, az olajszektor a helyi gazdaság vezető ágazata.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.