2p

Az amerikai kormánynak alapvetően sikerült stabilizálni az ország pénzügyi rendszerét és gazdaságát az utóbbi két évben, a magas munkanélküliség azonban aggasztó - állapította meg csütörtöki helyzetértékelésében a központi bank elnöke.

Ben Bernanke Fed-elnök kifejtette, hogy az amerikai gazdaság immár csaknem egy éve növekszik, de "különösen nehéz kérdésnek" nevezte a munkahelyek szűkösségét, a folytatódó magas munkanélküliségi arányt.

A chicagói szövetségi tartalékbank detroiti központjában tartott előadásában a kedvezőtlen tendenciák között említette, hogy csökkenőben van a kisvállalatoknak nyújtott banki hitelezés. Az összeg 2008 második negyedévében majdnem 700 milliárd dollár volt, míg az idei első negyedévben csak 660 milliárd dollár. Véleménye szerint nehéz megmondani, hogy ebben mekkora szerepet játszott a cégek hiteligényének csökkenése és a szigorúbb banki hitelezés.

Mindenesetre sürgette a pénzintézeteket, hogy a megbízható cégeknek nyújtsanak több hitelt, ennek ugyanis döntő szerepe van a munkaerőpiac javulásában. Szakértők rámutattak: a legtöbb amerikai bank továbbra is kemény feltételeket szab a hitelekhez, jóllehet nem volt erős kereslet az első negyedévben. A vezető bankok némileg enyhítettek a kereskedelmi hitelek feltételein, de csak a nagyvállalatok számára.

Az amerikai hatóságok pénteken hozzák nyilvánosságra a májusi munkanélküliségi adatot. A mutató szakértők szerint, 9,7 százalékra csökkent az áprilisi 9,9 százalékról.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!