<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az amerikai kormánynak alapvetően sikerült stabilizálni az ország pénzügyi rendszerét és gazdaságát az utóbbi két évben, a magas munkanélküliség azonban aggasztó - állapította meg csütörtöki helyzetértékelésében a központi bank elnöke.

Ben Bernanke Fed-elnök kifejtette, hogy az amerikai gazdaság immár csaknem egy éve növekszik, de "különösen nehéz kérdésnek" nevezte a munkahelyek szűkösségét, a folytatódó magas munkanélküliségi arányt.

A chicagói szövetségi tartalékbank detroiti központjában tartott előadásában a kedvezőtlen tendenciák között említette, hogy csökkenőben van a kisvállalatoknak nyújtott banki hitelezés. Az összeg 2008 második negyedévében majdnem 700 milliárd dollár volt, míg az idei első negyedévben csak 660 milliárd dollár. Véleménye szerint nehéz megmondani, hogy ebben mekkora szerepet játszott a cégek hiteligényének csökkenése és a szigorúbb banki hitelezés.

Mindenesetre sürgette a pénzintézeteket, hogy a megbízható cégeknek nyújtsanak több hitelt, ennek ugyanis döntő szerepe van a munkaerőpiac javulásában. Szakértők rámutattak: a legtöbb amerikai bank továbbra is kemény feltételeket szab a hitelekhez, jóllehet nem volt erős kereslet az első negyedévben. A vezető bankok némileg enyhítettek a kereskedelmi hitelek feltételein, de csak a nagyvállalatok számára.

Az amerikai hatóságok pénteken hozzák nyilvánosságra a májusi munkanélküliségi adatot. A mutató szakértők szerint, 9,7 százalékra csökkent az áprilisi 9,9 százalékról.

MTI