2p

Gyengüléssel nyitotta a hetet a BUX index, mely a hétfői kereskedés első felében majdnem 2 százalékkal állt múlt pénteki záróértéke alatt. A nap vesztese egyelőre az OTP, mely hiába ment át az európai stressz-teszten, mégis három százalékos gyengüléssel nyitott reggel a piacon.

21 667 ponton állt a hétfői kereskedés első felében a BUX index, ez 1,91 százalékkal volt alacsonyabb a múlt pénteki záróértéknél. A forgalom átlagos volt, az első órákban több mint 5 milliárd forint cserélt gazdát a befektetők között.

A vezető részvények kivétel nélkül veszítettek értékükből a nap elején, a legnagyobb vesztes az OTP volt. A bankrészvényekért 5339 forintot adtak, ami 2,93 százalékkal maradt el a pénteki záróárfolyamtól. A rossz hangulat oka a svájci frank megállíthatatlan szárnyalása, illetve ehhez kapcsolódóan a kockázatvállalási kedv csökkenése. Eközben a Mol 2,62 százalékot bukott, 20 795 forinton állt, míg a Magyar Telekom 546 forintos jegyzése 0,73 százalékkal volt alacsonyabb a péntekinél.

Rosszul kezdődött a hét a gyógyszergyártók számára is: a Richter 0,54 százalékos lecsorgással kezdett, 37 095 forintot ért, míg az Egis 18 500 forintos árfolyama 1,33 százalékkal volt alacsonyabb a péntekinél.

A devizapiacon ahogy már említettük, a frank szárnyalása a legfontosabb esemény továbbra is, az alpesi fizetőeszköz sorra dönti az újabb csúcsokat az euróval és a forinttal szemben is. Délelőtt az euró jegyzése271,70-nél volt, ami 0,8 százalékkal volt magasabb a hétvége előtti árfolyamnál. A dollárral szemben 193,18-ig gyengült a hazai fizetőeszköz, míg a svájci frank 237,07-nél állt, ami majdnem másfél százalékkal volt magasabb a péntekinél.

A vezető nemzetközi részvénypiacokon is pesszimista hangulatban indult a nap, a londoni FTSE délelőtt 0,8 százalékkal állt pénteki értéke alatt, míg a frankfurti DAX 1 százalékos mínuszban volt. Régiónkban a varsói WIG 20 1,19 százalékkal gyengült a nap első felében.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!