2009. augusztus 24. 05:31

A nyár vége hagyományosan az albérleti szezon egyik kiemelt időszaka. Elsősorban az egyetemisták és főiskolások érdeklődése miatt pörög ilyenkor a piac, de mellettük mások is keresnek, így gyakran nem egyszerű ideális lakás találni. Íme a Lakásmustra ötletei.

Megfelelő bérlakást találni legalább olyan nehéz, mint egy jó randit. Általában számos elvárást támasztunk a lakás kinézete, felszerelése, a környék, és persze az ár kapcsán, miközben számtalan konkurens elől kell elhalászni a legjobb ár-értékaránnyal bíró otthont. Ha manapság valaki lakáskeresésre adja a fejét már nem a nyomtatott apróhirdetési újságokat bújja, és karikázza be a szimpatikusnak tűnő lakásokat, hanem általában az interneten kezd el keresni. Az ingatlanokra specializálódott oldalak, illetve az apróhirdetési weblapok számtalan lehetőséggel kecsegtetnek. Egy-egy népszerű oldalon azonban sokan fordulnak meg, így a valóban jutányos feltételekkel kínált albérletekről könnyű lemaradni. Vannak azonban olyan trükkök, melyekkel mégis jó lakások érhetők el.

Üdvözlet a kerületben

Nem mindig, de számos esetben jó stratégia lehet, nekivágni annak a kerületnek, városrésznek, vagy néhány utcának, ahol lakni szeretnénk. Így kiderülhet, hogy tényleg jó ötlet-e azon a részen lakást keresni, másrészt, első kézből juthatunk információkhoz.

Egy házfelújítás során például manapság gyakran marad a kivitelezők nyakán egy-egy lakás, amelyet esetenként kiadnak. Ahogy egy szimpatikus házban akár meg is kérdezhetjük, nem tudnak-e arról, hogy van-e kiadó lakás. Természetesen érdemes udvariasnak, előzékenynek lenni a potenciális lakótársakkal, úgy sokkal könnyebb tippeket kapni.

Egy 20-30 lakásos belvárosi társasháznál (vagy még kisebbnél) működőképes a módszer, értelemszerűen egy lakótelepen ez a fajta lakáskeresés nem feltétlen vezet sikerre.

Dolgozzon az ügynök

Az egy-két éve még elkényeztetett ingatlanügynökök manapság sokkal kevesebb lakást adnak el, így a korábban többek által „nemszeretem” feladatnak elkönyvelt albérlet kiadás is népszerűbb lett. Ha pontosan tudjuk, hogy milyen környéken, miféle paraméterekkel rendelkező lakást akarunk, érdemes felkeresni egy ingatlanügynökséget is. Ők általában nálunk jobban ismerik a publikus (internetes hirdetési siteokon is fent lévő) kínálatot, míg a tarsolyukban lehet néhány jó ajánlat.

Adjunk fel mi hirdetést

Akár ingyenes, akár egy-két ezer forintba kerülő hirdetési oldalakra érdemes lehet pontos paraméterekkel megjelölve feltenni, milyen lakást keresünk. Így olyan kiadó lakásokba is bejuthatunk, ahol a tulajdonos bizonytalan, és/vagy bizalmatlan, így azokon az oldalakon, melyeket mindenki néz az ingatlan nem szerepel.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ebben az esetben lehetőleg minden olyan információt jelöljünk meg a hirdetésben, melyet lényegesnek tartunk. A leendő lakásunk kapcsán ne csak a városrészt, kerületet, de azokat az utcákat is, melyek szimpatikusak. Ugyanígy a lakás méretét, tagolását, vagy akár még a tájolását is.


Barátok, ismerősök

Kevés olyan ember van manapság, aki nincs regisztrálva valamely közösségi oldalon. Ezeken pedig jó szokás szerint boldog-boldogtalant bejelölünk, az egykori ovónénitől a szomszéd unokahúgán át a "valódi" barátokig. Nekik üzenve elég valószínű, hogy valakinek az ismerőse épp ki akarja adni a lakását, és még az is benne van a pakliban, hogy az "Ica nénire, vagy a Lacikára hivatkozva" le tudunk alkudni valamennyit a lakbérből.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!