TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Ha igazak az elmúlt napok közleményei, és a cég a saját pakettjeivel nem kereskedett, akkor lassan 50 százalék közelében lesz az a pakett, amire a menedzsment befolyással bír.

A Mol továbbra is vásárol, miután segítő kezet kapott az államtól, és kikölcsönözte saját részvényeit az FHB-nak. Mondjuk egy uniós vizsgálat esetén nem biztos, hogy EU konform lenne a lépés, de ha a franciák meg az olaszok (és még sokan mások) nem riadnak vissza a nemzeti vállalatok megvédésétől, akkor mi miért is tennénk. Elemezve az alábbi hírt a Mol 42,8 százaléknyi részvény felett diszponál (10% saját + 10 százalék MFB + 9,1 OTP + 8,2 BNP + 5,5 Magnolia). No comment

A Mol bejelentése szerint július 3-án 700 ezer darab saját kibocsátású részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén 28.789 forintos átlagárfolyamon. A tranzakciót követően a társaság 10.587.690 db "A" sorozatú valamint 578 db "C" sorozatú részvényt birtokol, így tulajdona már csaknem eléri a törvényben limitált 10 százalékot.

A Mol korábbi bejelentése szerint július 2-án megegyezést írt alá az MFB Invest Zrt.-vel 10.933.000 darab saját részvény kölcsönadásáról, mellyel az MFB befolyása 10 százalékra nő. A megegyezés a Mol hivatalos közlése szerint része a június 22-én közzétett tőkeszerkezet optimalizációs programnak. A piaci elemzők szerint azonban az OMV ellenségesnek minősített felvásárlási akciója ellenében vásárolja saját részvényeit a Mol. Az OMV az eddigi hivatalos bejelentések szerint 18,6 százalékos részesedésig jutott.

A program keretében a Mol a múlt héten megegyezést írt alá az OTP Bankkal 8.757.362 darab saját részvény kölcsönadásáról, mellyel az OTP befolyása 9,1 százalékra, 9.752.158 darab részvényre emelkedett. Azóta a Mol folyamatosan vásárolja saját részvényeit a tőzsdén.

A Molnak a fentieken kívül vételi opciója van 8,2 százaléknyi Mol-részvényre, amelyek jelenleg a BNP Paribas-nál vannak. Továbbá az olajtársaság a Magnolia Finance Ltd.-nek is eladott 5,5 százaléknyi saját részvényt 2006 márciusában úgy, hogy vételi opciót is kötött a visszavásárlásra.

  • **


Még annyit a történethez, hogy tegnap megszellőztette az osztrák Wirtschaftsblatt, hogy a Mol eladná a horvát INA olajipari vállalatban lévő részesedését, hogy megakadályozza az osztrák OMV csoport további részvényvásárlását. Egyes hírek szerint pedig a Lukoil is meg akarja szerezni a Molt.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.