2007. július 4. 09:09

Ha igazak az elmúlt napok közleményei, és a cég a saját pakettjeivel nem kereskedett, akkor lassan 50 százalék közelében lesz az a pakett, amire a menedzsment befolyással bír.

A Mol továbbra is vásárol, miután segítő kezet kapott az államtól, és kikölcsönözte saját részvényeit az FHB-nak. Mondjuk egy uniós vizsgálat esetén nem biztos, hogy EU konform lenne a lépés, de ha a franciák meg az olaszok (és még sokan mások) nem riadnak vissza a nemzeti vállalatok megvédésétől, akkor mi miért is tennénk. Elemezve az alábbi hírt a Mol 42,8 százaléknyi részvény felett diszponál (10% saját + 10 százalék MFB + 9,1 OTP + 8,2 BNP + 5,5 Magnolia). No comment

A Mol bejelentése szerint július 3-án 700 ezer darab saját kibocsátású részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén 28.789 forintos átlagárfolyamon. A tranzakciót követően a társaság 10.587.690 db "A" sorozatú valamint 578 db "C" sorozatú részvényt birtokol, így tulajdona már csaknem eléri a törvényben limitált 10 százalékot.

A Mol korábbi bejelentése szerint július 2-án megegyezést írt alá az MFB Invest Zrt.-vel 10.933.000 darab saját részvény kölcsönadásáról, mellyel az MFB befolyása 10 százalékra nő. A megegyezés a Mol hivatalos közlése szerint része a június 22-én közzétett tőkeszerkezet optimalizációs programnak. A piaci elemzők szerint azonban az OMV ellenségesnek minősített felvásárlási akciója ellenében vásárolja saját részvényeit a Mol. Az OMV az eddigi hivatalos bejelentések szerint 18,6 százalékos részesedésig jutott.

A program keretében a Mol a múlt héten megegyezést írt alá az OTP Bankkal 8.757.362 darab saját részvény kölcsönadásáról, mellyel az OTP befolyása 9,1 százalékra, 9.752.158 darab részvényre emelkedett. Azóta a Mol folyamatosan vásárolja saját részvényeit a tőzsdén.

A Molnak a fentieken kívül vételi opciója van 8,2 százaléknyi Mol-részvényre, amelyek jelenleg a BNP Paribas-nál vannak. Továbbá az olajtársaság a Magnolia Finance Ltd.-nek is eladott 5,5 százaléknyi saját részvényt 2006 márciusában úgy, hogy vételi opciót is kötött a visszavásárlásra.

  • **


Még annyit a történethez, hogy tegnap megszellőztette az osztrák Wirtschaftsblatt, hogy a Mol eladná a horvát INA olajipari vállalatban lévő részesedését, hogy megakadályozza az osztrák OMV csoport további részvényvásárlását. Egyes hírek szerint pedig a Lukoil is meg akarja szerezni a Molt.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.