2007. július 4. 09:09

Ha igazak az elmúlt napok közleményei, és a cég a saját pakettjeivel nem kereskedett, akkor lassan 50 százalék közelében lesz az a pakett, amire a menedzsment befolyással bír.

A Mol továbbra is vásárol, miután segítő kezet kapott az államtól, és kikölcsönözte saját részvényeit az FHB-nak. Mondjuk egy uniós vizsgálat esetén nem biztos, hogy EU konform lenne a lépés, de ha a franciák meg az olaszok (és még sokan mások) nem riadnak vissza a nemzeti vállalatok megvédésétől, akkor mi miért is tennénk. Elemezve az alábbi hírt a Mol 42,8 százaléknyi részvény felett diszponál (10% saját + 10 százalék MFB + 9,1 OTP + 8,2 BNP + 5,5 Magnolia). No comment

A Mol bejelentése szerint július 3-án 700 ezer darab saját kibocsátású részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén 28.789 forintos átlagárfolyamon. A tranzakciót követően a társaság 10.587.690 db "A" sorozatú valamint 578 db "C" sorozatú részvényt birtokol, így tulajdona már csaknem eléri a törvényben limitált 10 százalékot.

A Mol korábbi bejelentése szerint július 2-án megegyezést írt alá az MFB Invest Zrt.-vel 10.933.000 darab saját részvény kölcsönadásáról, mellyel az MFB befolyása 10 százalékra nő. A megegyezés a Mol hivatalos közlése szerint része a június 22-én közzétett tőkeszerkezet optimalizációs programnak. A piaci elemzők szerint azonban az OMV ellenségesnek minősített felvásárlási akciója ellenében vásárolja saját részvényeit a Mol. Az OMV az eddigi hivatalos bejelentések szerint 18,6 százalékos részesedésig jutott.

A program keretében a Mol a múlt héten megegyezést írt alá az OTP Bankkal 8.757.362 darab saját részvény kölcsönadásáról, mellyel az OTP befolyása 9,1 százalékra, 9.752.158 darab részvényre emelkedett. Azóta a Mol folyamatosan vásárolja saját részvényeit a tőzsdén.

A Molnak a fentieken kívül vételi opciója van 8,2 százaléknyi Mol-részvényre, amelyek jelenleg a BNP Paribas-nál vannak. Továbbá az olajtársaság a Magnolia Finance Ltd.-nek is eladott 5,5 százaléknyi saját részvényt 2006 márciusában úgy, hogy vételi opciót is kötött a visszavásárlásra.

  • **


Még annyit a történethez, hogy tegnap megszellőztette az osztrák Wirtschaftsblatt, hogy a Mol eladná a horvát INA olajipari vállalatban lévő részesedését, hogy megakadályozza az osztrák OMV csoport további részvényvásárlását. Egyes hírek szerint pedig a Lukoil is meg akarja szerezni a Molt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.